1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja varoittelee Trumpia

Janet Yellenin mukaan keskuspankki ei voi odottaa liian pitkään korkojen nostoa.

Yhdysvaltain keskuspankki
Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen puhui tiistaina 14. helmikuuta 2017 Yhdysvaltain senaatin pankkikomitealle.
Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen puhui tiistaina 14. helmikuuta 2017 Yhdysvaltain senaatin pankkikomitealle.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen esitti hienoista kritiikkiä presidentti Donald Trumpin talouslinjauksia kohtaan tiistaina.

Maahanmuuton hillitseminen haittaisi talouskasvua

Yellen varoitti, että maahanmuuton suitsiminen voi hidastaa Yhdysvaltain talouskasvua, joka kangertelee muutenkin.

– Maahanmuuton tahdin hidastuminen luultavasti hidastaisi talouskasvua, Yellen sanoi.

Hän ei kommentoinut suoraan Trumpin maahanmuuttopolitiikkaa, mutta otti kantaa ilmiöön.

– Meillä on vanheneva väestö, ja työvoima kasvaa suhteellisen hitaasti. Tuottavuuden kasvu on ollut viime vuosina masentavan hidasta, Yellen totesi.

"Korkoja tulee nostaa asteittain"

Hänen mukaansa Yhdysvaltain keskuspankki ei voi odottaa liian pitkään korkojen nostoa, sillä silloin se voisi joutua nostamaan niitä äkisti. Tulevaisuuden koronnostojen tulisi olla Yellenin mukaan asteittaisia.

Taloustuntijoiden mukaan Trumpin suunnitelmat suunnata paljon varoja julkisen infrastruktuurin rakentamiseen ja Trumpin muu talousohjelma voisivat johtaa inflaation kasvuun. Tällöin keskuspankin voisi olla pakko nostaa korkoja nopeasti.

Yellen ei halunnut ottaa kantaa poliittisiin linjauksiin, mutta kehotti päättäjiä ottamaan huomioon, miten Yhdysvaltain taloudesta saadaan tehokkaampi.

– Toivoisin myös, että finanssipolitiikan muutokset tehdään niin, että Yhdysvaltain valtiontalous on kestävällä pohjalla, Yellen sanoi.

Puheen myötä Yhdysvaltain valtionobligaatioiden korot lähtivät nousuun.

Yellen puhui Yhdysvaltain senaatin pankkikomitealle. Puhe oli Yellenin ensimmäinen puhe kongressille Trumpin virkaanastumisen jälkeen.

Lähde: AP, Reuters

Lue seuraavaksi