Työterveyden professori: "Tupakointi ei käskyttämällä lopu"

Lääkärin suhtautuminen potilaaseen on ratkaisevaa tupakoinnin lopettamisen kannalta.

Kuva: Yle

Joka toinen tunti yksi suomalainen kuolee tupakan takia – siis 4300 ihmistä vuodessa.  Näyttelijä Hannele Lauri on polttanut vuosikymmeniä ja yrittänyt lopettaa monta kertaa siinä onnistumatta.

– Ensimmäisenä aamulla on mielessä kahvi ja tupakka. Olen tupakan kanssa kuin alkoholisti: tupakointi on järjenvastaista, mutta en vain osaa lopettaa, Lauri sanoi tiistain A-Studiossa.

Tupakointi on tärkein syy terveyserojen välillä.  Kouluterveyskyselyn mukaan ammattikoululaisista tupakoi kolmannes, mutta lukiolaisista vain kuusi prosenttia. Jos ympäröivä yhteisö tupakoi tai on tupakoimatta, on vaikea toimia toisin, työterveyden professori Kari Reijula totesi.

Tupakoinnin aiheuttamat terveyshaitat ovat Laurillekin tuttuja.

– Flunssa kestää yleensä pitempään, ja sen jälkeen saan yleensä keuhkoputkentulehduksen. Kyllä sen huomaa, että tupakka vaikuttaa, Lauri kertoi.

"Lääkärit eivät uskalla ottaa asiaa puheeksi"

Nikotiiniriippuvuus on todettu sairaudeksi. Vain kolme sadasta nikotiiniriippuvaisesta pääsee sairaudesta eroon omin avuin.

– Moni nuori ei aavista, että jos polttaa askin päivässä muutaman viikon tai kuukauden, tulee riippuvaiseksi nikotiinista. Siitä on lähes yhtä vaikea päästä eroon kuin huumeriippuvuudesta. Omin päin se on vaikea ellei mahdoton tehtävä, Reijula sanoi.

Suomi tavoittelee savuttomuutta vuoteen 2030 mennessä. Lääkärit eivät silti aina osaa ottaa tupakoimista puheeksi potilaan kanssa.

– Moni pelkää hyvän potilas-lääkäri-suhteen kariutuvan, jos mainitsee tupakoimisesta. Olennaista on kuitenkin se, millaisen asenteen ottaa. Käskyttämällä se ei onnistu, Reijula neuvoi.

– Karin tapa on juuri oikea: inhimillinen ja ymmärtäväinen eikä syyttelevä, Lauri kehui.

Yhteiskunnalle sauhuttelu aiheuttaa joka vuosi 1,5 miljardin euron kustannukset. Summa on kaksi kertaa niin suuri kuin tupakkaveron tuotto.

– Toivon, että nikotiiniriippuvuuden käypä hoito -suositus olisi tuttu jokaiselle lääkärille ja hoitajalle. Ennakointi on parempi keino kuin jäädä odottelemaan sydän- ja verisuonisairauksia, Reijula sanoi.