1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Yhdysvallat: Venäjän uusi risteilyohjus rikkoo sopimuksia

New York Timesin mukaan uusien aserajoitussopimusten läpimeno senaatissa voi vaikeutua.

Venäjä
autoja paraatissa
Iskander-ohjusjärjestelmän ajoneuvoja paraatissa Punaisella torilla. Amerikkalaisia huolestuttava SSC-8 -ohjus perustuu samalla tavoin liikuteltaviin laukaisuyksikköihin.RIA Novosti

Venäjä on kehittänyt uuden pitkänmatkan risteilyohjuksen ja ottanut sen myös käyttöön. Näin kirjoittaa The New York Times (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehti Yhdysvaltain hallituksen virkamiesten lausuntojen perusteella. Ohjuksen kehittelystä huolestui jo Obaman hallinto vuonna 2014.

Yhdysvaltain mukaan SSC-8 -risteilyohjus rikkoo kantomatkansa vuoksi keskipitkän matkan ohjukset kieltävää INF-sopimusta. Se solmittiin Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillä vuonna 1987. Sopimuksessa kielletään 500 – 5 500 kilometriä kantavat ohjukset ja niiden kehittäminen.

Yhdysvallat on huomauttanut Venäjälle asiasta vuonna 2014 ja 2015. Venäjä on kiistänyt rikkovansa sopimusta.

Kaksi pataljoonaa valmiina

Yhdysvaltain mukaan Venäjä on kehittänyt SSC-8 -ohjuksen valmiiksi ja on varustanut sillä kaksi pataljoonaa. Yhdessä pataljoonassa uskotaan olevan neljä laukaisuajoneuvoa ja mahdollisesti kymmeniä ohjuksia.

Yhdysvallat ja muut Nato-maat ovat seuranneet huolissaan Venäjän ohjusaseistuksen kehittymistä. Venäjä on ottanut käyttöön muun muassa pitkän matkan ilma- ja meritorjuntaohjuksia. Venäjän ballistisia Iskander-ohjuksia pidetään niitäkin pelottavana vastuksena, vaikka ne eivät virallisesti riko INF-sopimusta. Venäjä puolestaan sanoo Yhdysvaltain ohjustentorjuntaohjuksia uhkaksi itselleen.

New York Timesin arvion mukaan Yhdysvaltain senaatti ei hyväksy uusia rajoituksia strategisiin aseisiin, jos entisistäkin sopimuksista livetään. Presidentti Donald Trump on päin vastoin esittänyt, että Yhdysvaltain tulee vahvistaa ydinaseistustaan.

Tiedot ohjuksesta vähäisiä

SSC-8 -risteilyohjuksen tarkkaa kantomatkaa ei lännessä tiedetä. Sen uskotaan olevan yli tuhat kilometriä, jolloin ohjus rikkoisi INF-sopimusta.

Läntisissä lähteissä (siirryt toiseen palveluun) arvellaan, että SSC-8 saattaa olla maalta laukaistavaksi kehitetty versio Kalibr-ohjuksesta, joka kuuluu eräiden venäläisten sotalaivojen ja sukellusveneiden aseistukseen. Mereltä laukaistavat ohjukset eivät kuulu INF-sopimuksen piiriin.

Venäjä on ampunut Kalibr-ohjuksia Kaspian mereltä Syyriaan, joten sen kantomatka on ainakin 1 500 kilometriä. Kalibr-ohjuksin varustettuja sotalaivoja on muun muassa Itämerellä. Sitä, mihin SSC-8 -ohjuksilla varustettu pataljoona on sijoitettu, ei tiedetä.

Lue seuraavaksi