Kenraali Mattis tuo Trumpin terveiset Eurooppaan

Yhdysvaltain puolustusministeri kehottanee eurooppalaisia pistämään lisää rahaa puolustukseen.

Yle maailmalla: Bryssel
Kuvassa Trumpin puolustusministeri James Mattis.
James MattisEPA / Michael Reynolds

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis vierailee tänään ensimmäisenä presidentti Trumpin hallinnon ministerinä Euroopassa. Mattis osallistuu sotilasliitto Naton puolustusministerikokoukseen Brysselissä.

Muiden Nato-maiden ministerit odottavat Mattisilta viestiä siitä, miten Yhdysvallat Natoon nyt suhtautuu, ja mitä se odottaa liittolaisiltaan.

Presidentti Donald Trump sanoi vaalikampanjansa aikana, että Yhdysvallat ei välttämättä tule sellaisten maiden avuksi, jotka eivät panosta riittävästi puolustukseensa.

Presidenttinä Trump on kuitenkin lieventänyt kantaansa, ja ilmoittanut (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvallat tukee Natoa sataprosenttisesti. Myös Mattis on toistuvasti vakuuttanut, että Yhdysvallat on sitoutunut liittoumaan.

Lisää rahaa puolustukseen

Presidentti Trump on puhunut kahdesti puhelimessa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

– Trump on molemmilla kerroilla alleviivannut, että taakka on tärkeää jakaa tasaisesti. - - Olen tästä hänen kanssaan samaa mieltä, Stoltenberg sanoi eilen tiistaina.

Taakanjako viittaa puolustusmenoihin, jotka nousevat todennäköisesti ministerikokouksen keskeiseksi puheenaiheeksi. Nato-maat ovat sitoutuneet nostamaan puolustusmenojensa osuuden kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2024 mennessä.

Toistaiseksi vain viisi jäsenmaata 28:sta yltää tavoitteeseen. Kokouksen alla Stoltenberg kertoi, että Euroopan maat ja Kanada lisäsivät viime vuonna puolustusmenojaan kymmenellä miljardilla dollarilla, eli 3,8 prosenttia.

Suomi ei mukana Nato-kokouksessa

Puolustusmenojen lisäksi Naton eurooppalaisia jäseniä kiinnostaa Yhdysvaltain suhtautuminen Venäjään. Nato on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan liittouman itälaidalla sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja ryhtyi sotimaan Itä-Ukrainassa.

Naton ja Venäjän välinen neuvosto tapasi viime vuonna suurlähettilästasolla kolme kertaa, mutta sotilaiden välinen kanssakäyminen on ollut jäissä presidentti Barack Obaman kaudella.

Yhdysvaltoja puolestaan kiinnostaa se, miten Nato voisi toimia tehokkaammin terrorismia vastaan. Presidentti Trump on pitänyt terroristijärjestö Isisin kukistamista keskeisenä ulkopoliittisena tavoitteenaan.

Vaikka merijalkaväen kenraali Mattis on toiminut ministerinä vasta kolme viikkoa, Nato on hänelle ennestään tuttu organisaatio. Hän toimi Naton strategisesta suunnittelusta vastaavan esikunnan komentajana vuosina 2007–2009.

Naton kumppanimaata Suomea ei ole tällä kertaa kutsuttu puolustusministerikokoukseen. Sen sijaan Suomi on mukana huomenna torstaina järjestettävässä Isisin vastaisen liittouman kokouksessa. Puolustusministeri Jussi Niinistöä (ps.) edustaa kokouksessa kansliapäällikkö Jukka Juusti.