Lehti: Trumpin kampanjalla oli jatkuvaa yhteydenpitoa Venäjän kanssa

Trumpin kampanjaväki oli vaalien aikana yhteydessä Venäjän tiedusteluviranomaisiin.

Venäjä
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hoitamassa dipolomaattisia suhteita puhelimitse. Huoneessa ovat myös kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn (keskellä) ja presidentin pääneuvonantaja Steve Bannon (oikealla).
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hoitamassa dipolomaattisia suhteita puhelimitse. Huoneessa ovat myös kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn (keskellä) ja presidentin pääneuvonantaja Steve Bannon (oikealla).Pete Marovich / EPA

Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan edustajien ja lähipiirin väitetään olleen useita kertoja yhteydessä Venäjän tiedustelupalvelun edustajiin vaalien aikana.

Sanomalehti The New York Timesin julkaisema (siirryt toiseen palveluun) tieto perustuu neljän nykyisen ja entisen tiedusteluviranomaisten nimettömiin haastatteluihin.

Trumpin kampanjan puhelinliikennettä seurattiin, sillä venäläiset hakkerit olivat murtautuneet demokraattipuolueen sähköposteihin. Viestejä vuodettiin julkisuuteen Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjan vahingoittamiseksi.

Tiedusteluviranomaiset yrittivät selvittää, tekikö Trumpin kampanja yhteistyötä venäläisten kanssa. Siitä ei ole viranomaisten mukaan toistaiseksi todisteita.

Myös tutkimukset demokraattien puoluekomitean sähköpostien hakkeroitumisesta jatkuvat.

Trumpin hallinnon Venäjä-suhteet ovat olleet viime päivät kohun keskellä. Trumpin turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan tiistaina, sillä hän oli antanut puutteellista tietoa Venäjän suurlähettilään kanssa käymistään keskusteluista.

Tutkimukset Trumpin kampanjaväen keskusteluista venäläisten kanssa jatkuvat

Yhteydenpito venäläisiin tiedusteluviranomaisiin sekä Trumpin kampanjapuheet Venäjästä saivat viranomaiset kuitenkin huolestumaan. Trump ehti kampanjansa aikana sanoa toivovansa, että venäläiset julkaisevat Hillary Clintonin hakkeroidut sähköpostit.

Trumpin kampanjalla oli yhteydenpitoa The New York Timesin haastateltavien mukaan myös muihin Venäjän hallinnon edustajiin kuin tiedusteluviranomaisiin. Tutkimukset jatkuvat yhä.

Yksi yhteydenpitoa käyneistä oli Trumpin kampanjapäällikkönä kuukausien ajan toiminut Paul Manafort, joka on työskennellyt poliittisena konsulttina Venäjällä ja Ukrainassa.

Trumpin lähipiirissä on paljon liikemiehiä, joilla on olllut liiketoimia Venäjällä. The New York Times huomauttaa, että liikemiehet voivat hyvinkin joutua Venäjän tiedustelupalvelun kanssa tekemisiin haluamattaankin.