1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki Garden

Tältä näyttää Helsingin uusi monitoimiareena – Helsinki Garden -kilpailun voitto meni vaaleana hohkaavalle ehdokkaalle

HIFK:n uuden kotihallin suunnittelukilpailu on ratkennut. Voiton vei Skrinnari-ehdotus, joka nousee Eläintarhan urheilukentän ja Helsingin vanhan jäähallin väliin.

Helsinki Garden
Helsinki Garden -havainnekuva.
Helsinki Garden

Helsinki Garden -areenan arkkitehtuurikilpailun voiton vei ehdokastyö nimeltä Skrinnari. Sen on suunnitellut helsinkiläinen Arkkitehtitoimisto B&M Oy (siirryt toiseen palveluun).

Palkintolautakunta kuvailee työtä dynaamiseksi ja ympäröiviin rakennuksiin luontevasti liittyväksi. Sisätiloja pidetään lupaavina ja elämyksellisinä.

– Kilpailuehdotukset olivat laadukkaita, mutta löysimme selkeän voittajan. Voittoa oli ratkaisemassa paljon se, millaista julkista ja katutilaa uusi rakennus luo historiallisesti merkittävällä paikalla, sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja Anni Sinnemäki (vihr.)

Skrinnari voitti suunnittelu- ja ideointikilpailun areenasta, jolle on tulossa Helsingin IFK:n kotihalli, hotelli ja keskittymä ravintoloita, kauppoja, asuntoja sekä liikunta- ja tapahtumatarjontaa.

Monitoimiareenan maanpäällisen osan on määrä nousta Eläintarhan urheilukentän ja Helsingin vanhan jäähallin väliin. Iso osa tiloista rakennetaan maan alle. Vanha jäähalli säilyy nykyisellä paikallaan.

Helsinki Garden
Helsinki Garden -havainnekuva.Helsinki Garden

Kohti pienempää massaa

Nykymuodossaan tuomaristo pitää kuitenkin voittanutta Skrinnari-ehdotusta tarpeettoman massiivisena ja edellyttää idean jatkotyöstämistä.

– Voittanut työ on tällä hetkellä hyvinkin korkea ja yksi jatko-ohjeista oli, että työssä voisi olla vähemmän volyymia. Tuomaristossa keskusteltiin paljon siitä, miten työt suhteutuvat Olympiastadioniin ja sen torniin, joka on keskeinen helsinkiläinen maamerkki, Sinnemäki sanoo.

Areenalle on tulossa myös asuntoja, mutta niiden määrä ratkeaa Sinnemäen mukaan jatkosuunnittelussa ja asemakaavoituksessa, jota seuraavaksi ryhdytään tekemään.

Rakentaminen pääse alkamaan asemakaavan valmistelun jälkeen.

– Siihen menee reilu vuosi-kaksi vuotta, mutta se edellyttää, että kaava menee läpi, suunnittelu etenee, eikä tule pahempia yllätyksiä, sanoo Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok.).

Helsinki Garden -havainnekuva.
Helsinki Garden -havainnekuva.Helsinki Garden

Elämyssuora alkaa Kiasmasta

Rautava kuvailee Kiasmasta alkavaa ja tulevaan Helsinki Gardeniin päättyvää aluetta elämyssuoraksi.

– HIFK:n halli on tärkeä osa suunnitelmaa, mutta areena antaa mahdollisuuden järjestää erilaisia muitakin tapahtumia, Rautava sanoo.

HIFK käynnisti hallihankkeen jo vuonna 2008. Kokonaisuus rahoitetaan yksityisin varoin. Arkkitehtuurikilpailu alkoi viime syksynä ja sen viisi ehdokastyötä paljastettiin joulukuussa.

Kilpailun sääntöjen mukaan lopullisessa ratkaisussa voidaan hyödyntää kaikkia ehdolla olleita suunnitelmia. Voittanut Arkkitehtuuritoimisto B&M liittyy nyt osaksi tiimiä, johon kuuluvat areenasuunnitteluun erikoistunut Populous ja PES-Arkkitehdit.

Arkkitehtuurikilpailu järjestettiin kutsumenettelyllä ja siihen osallistui viisi arkkitehtitoimistoa: JKMM Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto K2S Oy, Arkkitehtitoimisto B&M Oy, Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy ja Arkkitehtitoimisto ALA Oy.

Voittoisa arkkitehtitoimisto on suunnitellut myös Helsingin Jätkäsaaren Bunkkerin (siirryt toiseen palveluun).

Helsinki Garden -havainnekuva.
Helsinki Garden -havainnekuva.Helsinki Garden
Lue seuraavaksi