1. yle.fi
  2. Uutiset

Intia teki avaruushistoriaa – laukaisi yli sata satelliittia

Satelliittien laukaiseminen avaruuteen on kasvava ala, josta Intia haluaa osuutensa.

satelliitit
Intialaisen raketin PSLV-C37 lastina oli 104 satelliittia.
Intialaisen raketin PSLV-C37 lastina oli 104 satelliittia. Yhdistelmäkuva.Indian Space Research Organization / EPA

Intia onnistui laukaisemaan ennätykselliset 104 satelliittia keskiviikkona yhdellä kertaa avaruuteen. Aiempaa ennätystä piti Venäjä, joka oli laukaissut kerralla yli 30 satelliittia vuonna 2014.

Laukaisu tapahtui Sriharikotan avaruuskeskuksesta, joka sijaitsee Itä-Intiassa. Keskuksesta laukaistu raketti kohosi avaruuteen ja laukaisi satelliitit matkaan puolen tunnin aikana.

Suurin osa satelliiteista oli kevyempiä nanosatelliitteja, jotka painoivat yhteensä noin 664 kiloa.

Satelliiteista kolme oli tosin intialaisia. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) satelliiteista 96 oli Yhdysvalloista. Loput satelliitit olivat Israelista, Kazakstanista, Arabiemiraateista, Sveitsistä ja Hollannista.

Yhden Intian avaruuteen lähettämistä satelliiteista kerrotaan BBC:n mukaan ottavan tarkkoja kuvia Maasta. Sen uskotaan tarkkailevan Intian kilpailijoita Pakistania ja Kiinaa.

Yhä useammat yritykset lähettävät satelliitteja avaruuteen

Intia on panostanut viime vuosina paljon avaruuohjelmiinsa. Maa onkin saanut mainetta kustannustehokkaista avaruusprojekteistaan, kuten juuri satelliittien laukaisuista (siirryt toiseen palveluun).

Valtioiden lisäksi yhä useammat yksityiset yritykset tarvitsevat toimintaansa satelliitteja, mutta ne eivät pysty laukaisemaan niitä itse. Siksi Intian suhteellisen edulliset satelliittilaukaisut ovat antaneet sille tärkeää jalansijaa alalla.

Esimerkiksi puhelin- ja internetyhtiöt tarvitsevat satelliittiteknologiaa. The Times of Indian mukaan (siirryt toiseen palveluun)keskiviikkona laukaistuista satelliiteista iso osa kuului sanfransiscolaiselle start-up-yritykselle Planetille. Sen lähettämät 88 satelliittia kuvaavat Maata (siirryt toiseen palveluun)äärimmäisellä tarkkuudella.

Intia tähyää myös Venukseen ja Jupiteriin

Intialla on muutenkin kunnianhimoisia suunnitelmia avaruusohjelmalleen. Se on suunnitellut operaatioita Venukseen ja Jupiteriin tulevaisuudessa.

Vuonna 2013 Intia onnistui lähettämään miehittämättömän raketin Marsiin.

Intian avaruusohjelma on saanut myös arvostelua. Kriitikoiden mukaan Intian pitäisi vähentää köyhyyttä ennen kuin se upottaa rahaa kalliisiin avaruushankkeisiin.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi