Tutkimus: Geeniterapia voi palauttaa kuulon – ainakin hiirille

Tulokset koskevat periytyvää Usherin oireyhtymää, joka aiheuttaa kuurouden lisäksi sokeutta.

terveys
Koe-eläin hiiri.
Tutkimuksessa käytettiin hiiriä, joilla oli Usherin oireyhtymän tyyppi 1, johon kuuluu synnynnäinen kuurous.EPA

Viruksia hyödyntävä uusi geenihoito pystyy korjaamaan ainakin joitain kuulovammoja, tuore tutkimus osoittaa (siirryt toiseen palveluun). Hiirillä saadut tulokset koskevat periytyvää Usherin oireyhtymää, joka aiheuttaa kuurouden lisäksi myös sokeutta. Tutkimus julkaistiin Nature Biotechnology -lehdessä.

Tutkimuksessa käytettiin hiiriä, joilla oli Usherin oireyhtymän tyyppi 1, johon kuuluu synnynnäinen kuurous. Hiirten kuulo kuitenkin onnistuttiin palauttamaan synteettisellä viruksella, joka kuljetti hiirten korvaan kuulovamman korvaavia ”terveitä” geenejä. Hoidon ansiosta hiiret alkoivat reagoida jopa hiljaisiin, kuiskauksen kaltaisiin ääniin.

Tutkijoiden käyttämä virusmenetelmä onnistui tavoittamaan jopa 80–90 prosenttia sisäkorvan karvasoluista. Tämä on parannus verrattuna aikaisempiin menetelmiin, ja selittää todennäköisesti myös hoidon tehon.

Jos nyt käytetty hoito osoittautuu turvalliseksi lisätutkimuksissa, siitä voi olla tulevaisuudessa apua myös Usherin oireyhtymästä kärsiville ihmispotilaille ja mahdollisesti myös muille kuulovammaisille.

Suomessa on noin 300 Usherin oireyhtymää sairastavaa. Tyyppi 1:tä on Suomessa runsaasti etenkin Lapissa.

*Uutispalvelu Duodecim *