Tarkka varoittaa Nato-kansanäänestyksestä – "Sen jälkeen Suomi olisi turvallisuuspoliittisesti banaanitasavalta"

Turvallisuuspolitiikan asiantuntijana tunnettu Jukka Tarkka kertoo kääntäneensä takkinsa Naton suhteen.

Nato
Pekka Visuri  ja Jukka Tarkka.
Valtiotieteiden tohtorit Pekka Visuri (vas.) ja Jukka Tarkka pohtivat Aamu-tv:ssä suomalaisten suhtautumista Natoon ja ajatusten ja muutosten syitä vuosien aikana.

Turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt valtiotieteiden tohtori Jukka Tarkka varoittaa Suomea järjestämästä kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä. Kansanäänestyksen järjestäminen johtaisi Tarkan mielestä katastrofiin.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Tarkka arveli, että vaikka hallitus kykenisikin neuvottelemaan sopimuksen Natoon liittymisestä, se todennäköisesti kaatuisi kansanäänestyksessä.

– Sen jälkeen Suomi olisi turvallisuuspoliittisesti banaanitasavalta, jota kukaan ei ottaisi tosissaan, Tarkka pohti.

Mikään vastuullinen hallitus ei voi ottaa sitä riskiä, että rupeaisi nyt ajamaan Nato-jäsenyyttä.

Jukka Tarkka

Nato-jäsenyyttä aiemmin kannattanut Tarkka kertoi itse kääntäneensä takkinsa Naton suhteen.

– Mikään vastuullinen hallitus ei voi ottaa sitä riskiä, että rupeaisi nyt ajamaan Nato-jäsenyyttä, joka jouduttaisi toteuttamaan kansanäänestyksen kautta. Se on arvaamaton ja laskematon riski, hän sanoi.

Visuri: Turvallisuuspoliittinen linja pidettävä selkeänä

Ylen aamu-tv:n keskusteluun osallistuneen turvallisuuspolitiikkaan perehtyneen valtiotieteiden tohtorin Pekka Visurin mielestä Suomen pitäisi huolehtia siitä, että turvallisuuspoliittinen linja pysyy selkeänä.

Ettei tule sellaista vaikutelmaa, että täällä olisi joku häilyvyys ja epätietoisuus siitä, mitä tehdään.

Pekka Visuri

– Ettei tule sellaista vaikutelmaa, että täällä olisi joku häilyvyys ja epätietoisuus siitä, mitä tehdään, Visuri perusteli.

Hänen mukaansa Suomi on soveltanut toisen maailmansodan jälkeen turvallisuuspolitiikassa pohjimmiltaan Paasikiven-linjaa.

– Halutaan pysyä irti suurvaltojen selkkauksista ja annetaan selvästi muulle maailmalle tiedoksi, että Suomen alue ei ole käytettävissä naapureitaan vastaan minkäänlaiseen sotilaalliseen toimintaan. Tämä on se peruslinja, jota kannattaa kirkastaa koko ajan, Visuri sanoi.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan entistä suuremmalla osalla suomalaisista ei ole selvää Nato-kantaa. Natoon liittymistä toivovien määrä on pysynyt pienenä.