Matkan hinta 15 000 euroa – rikollisryhmä junaili srilankalaisia laittomasti Venäjältä Suomeen

Srilankalaisia jäi kiinni myös Ruotsissa sekä Venäjän rajalla.

Laiton rajanylitys
Rajavartija
Rajavartiosto on tehnyt esitutkinnassa yhteistyötä Norjan, Ruotsin ja Venäjän viranomaisten kanssa.Tommi Parkkinen/Yle

Järjestäytynyttä rikollisryhmää epäillään kymmenen srilankalaisen henkilön laittoman maahantulon järjestämisestä tai sen yrityksestä Venäjältä Schengen-alueelle.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö on tutkinut tapauksia, jotka tapahtuivat joulukuun 2015 ja huhtikuun 2016 välisenä tapahtumia.

Joulukuussa 2015 srilankalainen mies tuli laittomasti Venäjältä Ruotsin ja Norjan kautta Suomeen.

Toinen onnistunut laiton maahantulo tapahtui helmikuussa 2016, kun kaksi srilankalaista pääsi Ruotsiin. Siellä he jäivät kiinni esitettyään Schengen-alueelle matkustamiseen oikeuttavina matkustusasiakirjoina väärennetyt viisumit.

Lisäksi neljässä eri tapauksessa Suomeen tai Suomen kautta edelleen muualle Schengen-alueelle on yritetty järjestää laittomasti yhteensä seitsemän eri henkilöä. Kaikki jäivät kiinni Venäjän viranomaisten tarkastuksissa.

Matkan hinta 15 000 euroa

Taloudellista hyötyä tavoitelleen järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään järjestäneen srilankalaisille matkan Sri Lankasta Qatarin kautta Moskovaan ja sieltä edelleen Pietariin.

Pietarista matkaa on jatkettu joko pyrkimyksenä ylittää raja luvatta pohjoisen reittiä Suomeen tai junalla Vainikkalan rajanylityspaikalle tai laivalla Pietarista Helsinkiin tai edelleen Tukholmaan. Laittoman matkan hintaan on sisältynyt Venäjän aito turistiviisumi sekä väärennetty Schengen-viisumi tai oleskelulupa sekä matkaliput.

Laittomasti Schengen-alueelle pyrkineet srilankalaiset olisivat joutuneet maksamaan onnistuneesta matkastaan noin 15 000 euroa.

Matkan järjestäjiä Sri Lankassa, Venäjällä ja Pohjoismaissa

Rajavartiosto epäilee, että matkat järjestäneeseen rikollisryhmään kuuluu Sri Lankassa, Moskovassa, Suomessa ja Norjassa asuvia henkilöitä. Rikosepäilyn yhteydessä yksi Suomessa asuva srilankalaistaustainen mies on vangittuna.

Rajavartiosto on tehnyt esitutkinnassa yhteistyötä Norjan, Ruotsin ja Venäjän viranomaisten kanssa. Esitutkintapöytäkirja on siirtynyt Salpausselän syyttäjänvirastoon syyteharkintaa varten.

Lisää laittomia maahantuloja paljastui

Esitutkinnan aikana viime vuoden tammi-helmikuussa paljastui kolme muuta tapausta, joissa neljä srilankalaista järjestettiin laittomasti Pietarista Helsingin kautta Tukholmaan.

Lisäksi helmikuussa srilankalaismies pyrki junalla Suomeen. Raja-Joosepin rajanylityspaikan kautta puolestaan onnistuttiin järjestämään kaksi srilankalaista Suomeen huhtikuussa 2016.

Näissä tapauksissa rajavartiosto ei saanut näyttöä siitä, että sama järjestäytynyt rikollisryhmä olisi ollut järjestämässä tulijoita Schengen-alueelle.