Vaapun pitää kalastaa kaksi kertaa – ensin kaupassa, sitten vesillä

Harrastajakalastajan maailma on nykyään monimutkainen, houkutuksia ja välineitä löytyy niin paljon kuin lompakko kestää.

Vieheet
viehe, pinkki, kalastus
Markku Sandell / Yle

Varmoja ottivieheitä etsivän kalastajan on yhä vaikeampi valita sadoista ellei tuhansista tarjolla olevista tuotteista. Värejä ja kokoja, pitkiä ja paksuja, sukeltavia ja rämiseviä vieheitä tarvitaan uistelevan tai heittokalastusta harrastavan pakkiin kahmalokaupalla.

Ainakin jos koukkuun haluaa tarttuvan ostajan lisäksi myös oikean saaliskalan. Kalastuslehtien, nettisivujen ja -videoiden kautta tarjolla on tietoa jos jonkinlaisen vonkaleen nappaamisesta.

Miltä tuntuisikaan väsytellä kymppikiloista haukea siiman päässä? Harva sen pääsee kokemaan, mutta moni siitä haaveilee.

Helsingin venemessujen kalastusosastolla on taas tarjolla vieheitä, keloja, vapoja ynnä muita varusteita pienen tavaratalon verran. Kalastusoppaat opastavat eri lajien pyyntiin urheilukalastajia ja mieli palaa jo keväisille vesille.

Kalevi Vehmasen osasto on hieman nurkassa, mutta kokeneemmat vetouistelijat löytävät hänet ja tulevat kauempaakin kaupoille.

– Ympäri Suomea ja Venäjältä. Eilen oli Latviasta useampikin porukka joka haki kassillisen vaappuja.

Kalevi Vehmanen, uistinkauppias, kalastus
Kalevi Vehmanen tietää kalamiesten toiveet.Markku Sandell / Yle

Vaaleanpunainen kelpaa jo kalamiehille

Vehmanen myy kesät Puumalan rannassa vaappuja savolaisten kalojen narraamiseksi, mutta kyselijöitä on muualtakin.

– Vaaleanpunainen, tuo törkeännäköinen. Siinä on oikea täsmäväri Mikkelin lähellä olevalle Kyyvedelle. Silloin kun Kyyvedessä kuha on ihan pohjassa kylmän veden aikaan, että täytyy ihan takiloilla vetää puolimetriä, metri pohjasta niin silloin se on ihan täsmäväri siihen, Vehmanen kertoo.

Muutama vuosi sitten vaaleanpunaisia vieheitä pilkattiin, mutta kokenut kauppias tietää, että nyt ne pysäyttävät yleisön hyllyn viereen.

Oma lukunsa on uistelukisoissa menestyneiden vieheiden maine. Se kiirii kalastusporukoissa ja kiinnostus kasvaa.

– Tietysti se jonkin verran vaikuttaa. Viime vuosina esimerkiksi nuo Karikko ja Sepen Tuuri ovat olleet eniten käytettyjä merkkejä, nyt on Hiihtäjäpoika nouseva. Ei sitä vielä kassikaupalla viedä, mutta otetaan kokeeksi ja jos se toimii. Niin uskon että seuraavilla venemessuilla sitä haetaan jo huomattavasti enemmän.

– Hyvä esimerkki on tuo Vissi-vaappu. Se oli kaksi vuotta sitten minulla ensi kertaa myynnissä, ja viime vuonna sitä meni kaikista eniten, Kalevi Vehmanen tietää.

viehe, lippauistin
Vaihtoehtoisia värejä ja malleja riittää.Markku Sandell / Yle

Vieheiden värit mietitään jopa kullekin järvelle erikseen

Vieheiden värimaailma on vuosien varrella laajentunut ja nyt vaappuja esimerkiksi suunnitellaan täsmäväreinä ihan järvi- tai vesialuekohtaisesti.

– Mallit ovat muuttuneet kaikista eniten. Suurin muutos on kuhavaapun koko. Se on kasvanut viime vuosien aikana ihan älyttömästi. Jos mennään taaksepäin pari-kolmekymmentä vuotta, niin silloin pidettiin jotain 9-senttistä suurena, sanoo Vehmanen.

Nyt uistelukisojen suomenmestaruuksia on viime vuosina voitettu 18-senttisillä vaapuilla ja viime vuonna Päijänteellä voittajan siiman päässä oli 14-senttinen viehe.

Mitä rupisemman näköinen niin sitä paremmin se pyytää.

Kalevi Vehmanen, viehekauppias

Uusia vieheitä etsivän silmissä alkaa vilistää messuosastoja kiertäessään. Mikähän mahtaisi toimia kotivesillä ensi kesänä? Päätyisikö taas kerran koeteltuun väriin ja vaappuun? Nettisivut ja kalastuslehdet vinkkaavat kilpaa uutuuksista. Vai onko kaverin vinkki varmempi?

Eri kaloille toimivan vieheen uintiliike on syytä testata, jos aikoo saada kalan iskemään koukkuun.

– Tuollaiset syvännevaaput, niin niissä on sellainen idiottivarma uinti. Kapearunkoiset, satulalapulliset ja tiheäuintiset käytän altaassa ja tarkastan uinnin. Säädän erilaisen uinnin sen mukaan, tuleeko se kuhalle vai taimenelle. Siihen pystyy vielä vaikuttamaan paljon, selventää Kalevi Vehmanen.

Onko toistakymmentä euroa vaapusta liikaa?

Jos on tottunut poimimaan kalastusvarusteensa halpahyllystä, saattaa hinta näyttää kovalta joidenkin vaappujen kohdalla. Kuten muidenkin harrastusten kohdalla, nälkä kasvaa syödessä ja kalavesille lähtiessä on mukana entistä isompi viehepakki.

Ostajien mielenliikkeitä tutkaillut Kalevi Vehmanen ei pidä laatuvaappujen 15–20 euron hintahaarukkaa kovana.

– Ei pidä paikkaansa, että hinta on kova. Kaiken lisäksi näillä kunnon laatuvaapuilla saa kalaa. Jos ostetaan kiinalainen vaappu, niin maksetaan siitä 5–6 euroa, jos se pannaan Huuto.nettiin tai johonkin myyntiin, niin siitä ei kukaan maksa 50 senttiä. Jos Karikko, Sepen Tuuri tai Hiihtäjäpoika myydään käytettynä, niin kyllä on huono kauppias, jos ei siitä 9–10 euroa saa käytettynä, korostaa Vehmanen kotimaisten uistimien laatua.

erikoismaalattu vaappu
Erikoisvärit toimivat tietyillä vesialueilla muita paremmin.Markku Sandell / Yle

Nykyään myös monet tuunaavat teipeillä esimerkiksi lohenuistelussa käytettäviä metallisia uistimia. Siinäkin hommassa tietämys veden ominaisuuksista ja kalan houkuttelusta on paikallaan.

– Tavallinen kesämökkikalastaja jos pilkkejään kiillottaa tai lusikoitaan, niin huonommaksi menee. Mitä rupisemman näköinen niin sitä paremmin se pyytää, neuvoo viehekauppias.

Mene ja tiedä, ainakin kaupassa kiiltävä ja puleerattu vieheenkylki saa usein kukkaronnyörit höltymään.