1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. allergia

Siitepölykausi on alkanut – herkimmät allergikot oireilevat Etelä-Suomessa

Pähkinäpensaan ja lepän siitepölyä kulkeutui Suomeen poikkeuksellisesti jo tammikuun lopulla Etelä-Ruotsista ja Keski-Euroopasta.

allergia
Nainen niistää nenäänsä.
Suomeen kulkeutuneen pähkinäpensaan ja lepän siitepölyn määrät ilmassa ovat toistaiseksi niin vähäisiä, että vain herkimmät allergikot saavat niistä oireita. AOP

Pähkinäpensaan ja lepän siitepölyä on ilmassa jo nyt. Maanantaina lepän siitepölyä kulkeutui Suomen eteläosiin eteläisten ilmavirtausten mukana. Siitepölytiedotteen mukaan määrät ovat kuitenkin vielä erittäin vähäisiä.

– Määrät ovat sen verran vähäisiä, etteivät ne ole vielä mitattavissa, mutta herkimmät allergikot voivat saada jo oireita, Turun yliopiston aerobiologian yksikön erikoistutkija Anna-Mari Pessi kertoo.

Lepän ja pähkinäpensaan siitepölyn kulkeumat Suomen alueelle ovat mahdollisia myös lähipäivien aikana.

Niiden siitepölyä kulkeutuu meille lähinnä Saksasta, Puolasta, Tanskasta ja Etelä-Ruotsista.

Siitepölyä Suomeen poikkeuksellisesti jo tammikuun puolella

Jo tammikuun lopulla Suomeen kulkeutui erittäin vähäisiä määriä siitepölyä, kun osa pähkinäpensaista aloitti kukintansa Etelä-Ruotsissa ja osa lepistä Keski-Euroopassa. Syynä oli lämmin sää.

– Sitä, että kukinta alkaa helmikuussa en pidä lämpiminä talvina poikkeavana, mutta tammikuussa alkava kukinta on kyllä jo poikkeuksellista, Anna-Mari Pessi sanoo.

Pessin mukaan lepän kukinta voi säästä riippuen alkaa Suomessa jo maaliskuun alussa. Useimmiten se alkaa Turussa maaliskuun toisella viikolla, mutta Oulussa vasta huhtikuussa.

Pähkinäpensaan kukinta voi Lounais-Suomessa alkaa jo aikaisemmin kuin lepän, joskus jo helmikuussa. Vielä Suomessa ei ole havaittu kukkivia pähkinäpensaita.

Jotkut koivuallergikotkin voivat reagoida lepän ja pähkinäpensaan siitepölyyn

Anna-Mari Pessin mukaan lepälle ja pähkinäpensaalle allergisten lisäksi myös osa koivuallergikoista voi saada oireita tästä ulkomailta tulleesta siitepölystä.

Suomessa yleisimmän siitepölyallergian aiheuttajan koivun kukinta alkaa maan eteläosissa yleensä huhtikuun viimeisellä viikolla ja Pohjois-Suomessa kesäkuun alussa. Koivun siitepölyä kulkeutuu meille runsaasti myös Baltian maista ja Venäjältä.

Siitepölytilanteen- ja ennusteen voi käydä tarkistamassa osoitteesta www.norkko.fi (siirryt toiseen palveluun). Tällä hetkellä kartat ovat vielä tyhjiä, koska siitepölyn määrät ovat erittäin vähäisiä.

Lue seuraavaksi