Haluatko säästää rahaa ja hermoja? 6 vinkkiä hiihtolomaliikenteeseen

Hiihtolomakausi alkaa tänä viikonloppuna. Keräsimme vinkkejä autolla lomareissuun lähteville.

Kotimaa
Talviliikennettä Joensuun ja Ilomantsin välisellä tiellä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Hiihtolomaliikenne starttaa iltapäivällä perjantaina 17. helmikuuta, kun lomat alkavat Etelä-Suomessa.

Perjantai on menoliikenteen vilkkain päivä. Toiseksi eniten menoliikennettä on lauantaina, jolloin liikennettä on tavallista enemmän aamusta iltaan.

Liikenneviraston mukaan lomakauden alkamisen odotetaan näkyvän liikenteen mahdollisena jonoutumisena Helsingin ulosmenoteillä sekä pohjoiseen päin valtateillä 4 ja 5.

Tässä on kuusi vinkkiä hiihtolomaliikenteeseen:

1. Tarkista ajokeli ennen matkaa

Ilmatieteen laitoksen mukaan viikonloppu alkaa pääosin poutaisessa säässä. Osassa maata lämpötila nousee päivisin plussan puolelle. Öisin on pakkasta.

Päivän sulamisvedet jäätyvät öisin ja voivat aiheuttaa liukkautta paikoitellen. Sunnuntaiksi lännestä on saapumassa melko runsas sadealue, jonka sateet tulevat vetenä, räntänä ja lumena. Maan keskiosassa lunta voi pyryttää kymmenisen senttiä.

Ylen meteorologin tuoreimman ennusteen voit katsoa täältä. Ilmatieteen laitoksen sääennusteen näet täältä (siirryt toiseen palveluun).

2. Noudata nopeusrajoituksia ja muista turvaväli

Poliisi valvoo hiihtolomaliikennettä. Ajotavat ja ajonopeudet ovat erityistarkkailussa. Lisäksi poliisi kiinnittää huomiota ajoneuvojen kuormaukseen, tekniseen kuntoon sekä kuljettajan ajokuntoon.

Autoliiton mukaan turvaväli on syytä muistaa liikenteessä. Sopiva turvaväli edellä ajavaan on vähintään neljä sekuntia. Väliä on silloin riittävästi, jos omaa etäisyyttä edellä ajavaan pystyy säätelemään pelkän kaasupolkimen avulla.

Poliisin mukaan muuta liikennettä nopeammin ajavat kuljettajat syyllistyvät usein vaarallisiin ohituksiin, eivät välitä turvaväleistä ja häiritsevät liikenteen tasapainoista kulkemista.

Poliisi kehottaa kuljettajia nousemaan ratin taakse virkeänä ja raittiina. Autoliitto suosittelee lähtemään pidemmälle ajomatkalle vasta hyvin nukutun yön jälkeen.

3. Pakkaa tavarat huolellisesti

Liikenneturva neuvoo lomamatkalle lähtijöitä varaamaan tarpeeksi aikaa auton pakkaamiseen. Turvallisin paikka matkatavaroille on auton tavaratila, koska äkkipysähdystilanteessa irtotavarat voivat lennellä matkustamossa ja aiheuttaa vahinkoa.

Painavimmat tavarat kannattaa pakata peräkonttiin ensimmäisenä. Irtonaiset tavarat on syytä kiinnittää tukevasti liinoilla tai kuormaverkoilla. Lemmikeille on syytä varata valjaat tai matkustuskoppi turvallista matkaa varten.

Autoliitto muistuttaa, että suksiboksiin sijoitettavat lumilaudat, sukset ja muut varusteet pitää myös sitoa kiinni. Suksiboksin kuorman painon on syytä jakautua tasaisesti molemmille taakkatelineille.

Autoliito on julkaissut videon, jossa neuvotaan kuormaamaan auto turvallisesti. Videon voit katsoa täältä (siirryt toiseen palveluun).

4. Huolehdi auton kunnosta ennen matkaa

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Autoliitto muistuttavat, että ajoneuvon kuntoon on syytä kiinnittää huomiota ennen hiihtolomareissuun lähtöä.

Kuljettajan kannattaa tarkastaa rengaspaineet, myös vararenkaasta. Kun auto kuormataan täyteen tavaraa ja ihmisiä, rengaspaineet on syytä nostaa kuormitusta vastaaviksi.

Kannattaa tarkistaa myös moottoriöljyn, jäähdytinnesteen ja pakkasenkestävän lasinpesunesteen riittävyys sekä pyyhkijöiden sulkien kunto.

Auringon häikäisyä voi torjua putsaamalla auton lasit sisäpuolelta. Aurinkolasit on hyvä ottaa mukaan, koska matalalta paistava aurinko voi häikäistä voimakkaasti.

5. Säästä bensaa taloudellisella ajotavalla

Autoliiton mukaan mahdollisimman tasainen ajotapa säästää polttoainetta. Kannattaa ajaa liikennevirran mukana, koska jonossa jatkuva ohittelu aiheuttaa toistuvaa kiihdyttämistä ja jarruttamista, mikä nostaa polttoaineen kulutusta.

Rengaspaineiden nostaminen on tärkeää myös taloudellisen ajamisen kannalta. Auto rullaa paremmin, kun renkaissa on oikeat paineet.

Suksiboksi kannattaa asentaa auton katolle huolellisesti. Suoraan asennettu suksiboksi nostaa ilmanvastusta ja siten polttoaineen kulutusta mahdollisimman vähän. Suorassa oleva boksi ei myöskään juurikaan aiheuta meteliä auton liikkuessa.

6. Pidä riittävästi taukoja

Autoliitto suosittelee, että matkaa olisi syytä pätkiä sopivasti tauoilla. Jo kymmenen minuutin tauko ja pieni happihyppely auton ulkopuolella riittää kerrallaan.

Matkustajien kannattaa seurata kuljettajan vireystilaa. Jos matkustajat havaitsevat kuljettajassa väsymyksen merkkejä, niin silloin kuljettajaa on syytä kannustaa pitämään tauko kaikkien turvallisuuden takia.