Hyppää sisältöön

Karjalan tasavallan suomalaistaustainen päämies eroaa tehtävästään

Aleksandr Hudilainen on lyhyen ajan sisällä jo viides Venäjän aluejohtaja, joka jättää tehtävänsä.  

Aleksandr Hudilainen Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Karjalan tasavallan päämies Aleksandr Hudilainen on ilmoittanut olleensa yhteydessä presidentti Vladimir Putiniin erotakseen ennenaikaisesti tehtävästään. Hudilainen perusteli eroaan virkamiesten kierrolla.

– Tänä päivänä on meneillään suuri rotaatio alue- ja valtakunnantason henkilöstön vaihtamiseksi. Olen tarkasti harkittuani päättänyt olla osallistumatta vaaleihin, joihin on jäljellä 207 päivää, Hudilainen kertoi  keskiviikkoaamuna venäläismedialle.

Valtapuolue Yhtenäistä Venäjää edustava Hudilainen on tänä vuonna jo viides Venäjän aluejohtaja, joka siirtyy syrjään tehtävästään. Aiemmin lähdöstään on ilmoittanut Burjatian tasavallan, Permin aluepiirin sekä Novgorodin ja Rjazanskin alueen johtajat.

Varsinaisista massavaihdoksista ei voida kuitenkaan vielä puhua, sillä esimerkiksi keväällä 2012 Venäjällä vaihdettiin 19 aluejohtajaa. 

Venäläismedia on ennakoinut Hudilaisen lähtöä jo kauan, sillä Kreml on pitänyt häntä heikkona johtajana. Viime vuoden helmikuussa presidentti Putin nuhteli Hudilaista julkisesti asuinolojen parantamiseen tähtäävän ohjelman laiminlyömisestä Karjalan tasavallassa.

Karjalan tasavaltaa keväästä 2013 lähtien johtanut Hudilainen on juuriltaan inkerinsuomalainen. Hän puhuu myös suomen kieltä.

Karjalan tasavallan seuraava päämies on määrä valita vaaleilla syyskuussa.

Presidentti Putin on nimittänyt Karjalan tasavallan virkaa toimittavaksi päämieheksi Artur Parfentšikovin. Hän on aiemmin työskennellyt Venäjän federaation ulosottoviraston johtajana

.
.