Pullotettuja kyyneleitä ja muita erikoisuuksia: Sonkajärven pullomuseossa talvehtii yli 6 000 lasiesinettä

Kansainvälisen pullomuseon vanhimmalla pullolla on ikää 1600 vuotta.

museot
Suomalaisia viinapulloja pullomuseossa Sonkajärvellä
Parru ja lankku olivat nimensä mukaisesti kookkaita viinapulloja.Pekka Niiranen / Yle

Museossa on yleensä liikuttava varovasti, mutta Sonkajärven kansainvälisessä pullomuseossa vitriinien välissä vaeltaminen on jopa korostuneen hillittyä. Museon kokoelmissa on noin 6 500 kortistoitua pulloa, jotka on kerätty ympäri maailmaa.

– Meille tarjotaan ja lähetetään jatkuvasti pulloja, hymyilee museosta vastaava Sonkajärven kulttuurisihteeri Eero Pitkänen.

Pulloihin erikoistunut lasimuseo on ollut toiminnassa jo runsaat kolmekymmentä vuotta. Idean isä on silloisen Kuopion yliopiston professori Osmo Hänninen, joka oli aloittanut keräilyn jo 1970-luvulla. Hännisen lukuisat ulkomaanmatkat ja ulkomaiset tiedemiesystävät toivat kokoelmaan kansainvälisyyttä.

Kyyneleille oma pullo

Pullomuseo on täynnä mitä erilaisimpia pulloja. Ulkomaisten pullojen lisäksi esillä on muun muassa suomalaisia maito- ja olutpulloja, apteekkipulloja ja jopa muste- ja hyttyskarkotepulloja.

Käyttötarkoituksensa perusteella yksi erikoisimmista esineistä on roomalaisvallan aikainen kyynelpullo. Kyseessä on nykyisen Syyrian alueelta löytynyt 1600 vuotta vanha pullo, johon on nimensä mukaisesti vuodatettu kyyneleitä. Talteen otettujen kyyneleiden määrällä voitiin kätevästi mitata surua.

– Jokainen hautajaisvieras keräsi kyyneleet silmäkulmastaan, selittää Pitkänen.

Pieni ja hauraan näköinen pullo on hänen mukaansa kevyt kuin ilma.

Rooman vallan aikainen kyynelpullo
Museon vanhin esine on nykyisen Syyrian alueelta peräisin oleva kyynelpullo.Pekka Niiranen / Yle

Parru ja lankku: nimensä näköiset viinapullot

Pullomuseossa voi nähdä muun muassa suomalaisen viinapullon kehityksen 1800-luvulta nykyaikaan. Museon vanhimmat suomalaiset viinapullot ovat pari sataa vuotta vanhoja ns. mahapulloja, jotka ovat nimensä mukaisesti pulleita ja isoja.

Kunnioitusta herättävän kookkaita ovat myös vanhat Savon Viinaa sisältäneet pullot. Niitä kutsuttiin aikoinaan kokonsa ja muotonsa vuoksi parrunpätkiksi.

– Parrussa on ollut lähemmäksi kaksi litraa viinaa. Lankussa, joka on vähän ohuempi, on ollut viinaa puolet vähemmän. Kunnon jytäköitä ovat olleet, Pitkänen nauraa.

Litranpulloja oli myös vuonna 1932 päättyneen kieltolain jälkeen, mutta sotavuosina niiden koko pieneni puoleen. Samalla pyöristyi myös pullon muoto.

Pullomuseo herää henkiin heinäkuussa

Sonkajärven pullomuseo on avoinna yleisölle varsinaisesti vain heinäkuussa. Vuosittain pulloja käy ihailemassa nelisensataa ihmistä.

Museoon tulee jatkuvasti lisää pulloja. Pullojen paljouden vuoksi esillä olevat kokoelmat vaihtuvat aika ajoin.