Hyppää sisältöön

Kaupunginjohtaja varoittaa piilopormestareista: "Reilumpaa valita kaupungin johtoon poliittinen johtaja"

Poliittisella kaupunginjohtajalla eli pormestarilla olisi Imatran kaupunginjohtaan mielestä selkeä vastuu tehtävistä päätöksistä.

Imatran tänä vuonna eläkkeelle jäävän kaupunginjohtajan Pertti Lintusen mielestä virkamieskaupunginjohtajamalli voi johtaa tilanteeseen, jossa päätöksillä ei ole selkeää vastuunkantajaa.

Taustalla saattaa hääriä lankoja käsissään pitäviä "piilopormestareita", joka eivät kuitenkaan ota täyttä vastuuta päätöksistä.

– Kunnissa on vaikuttavia persoonia, joilla on poliittista tahtoa. Monissa kunnissa on ajauduttu todella pahoihin tilanteisiin tämän vuoksi. Istuvalle kaupunginjohtajalle tulee seinä vastaan, koska piilopormestari on vaikuttamassa, Lintunen sanoo.

Lintusen mielestä Imatralla voitaisiinkin harkita siirtymistä pormestarimalliin. Tällöin kaupunginjohtaja valittaisiin reilusti poliittisin perustein.

Lintusen mukaan olisi reilumpaa valita poliittinen johtaja, joka on suoraan kansaan yhteydessä ja vastuussa päätöksistä.

– Tehtävänjako olisi paljon selkeämpi kuin tämä nykyinen.

Lintunen korostaa, ettei hän ota lausunnollaan kantaa Imatran tilanteeseen tai meneillään olevaan kaupunginjohtajavalintaan.    

Lintunen ei tuomitse

Imatralla on noussut keskustelua poliittisten lehmänkauppojen vaikutuksesta nykyiseen kaupunginjohtajavalintaan.

Ylen saamien tietojen mukaan Sdp on voimakkaasti ajamassa Antti Vuolannetta Imatran kaupunginjohtajaksi. Vuolanne on Sdp:n kaupunginvaltuutettu Porissa ja entinen kansanedustaja.  

Lintunen ei tuomitse politiikkaa kaupunginjohtajan valinnassa. 

– Se on ihan normaalia. Kyllä siinäkin varmaan käytiin poliittista keskustelua, kun minä tulin tänne Imatralle. Itse pidän tärkeänä, että ihmisillä, jotka hakevat tällaisia johtavia paikkoja, on myös yhteiskunnallista näkemystä, Lintunen sanoo.

Poliittiset virkanimitykset eivät ole hävinneet

Poliittisista virkanimityksiä tutkineen Turun yliopiston yleisen valtio-opin dosentti ja budjettineuvos Eero Murron mukaan poliittiset virkanimitykset eivät ole hävinneet mihinkään kunnista, vaikka ne ovatkin vähentyneet pahimmista vuosista 1970–1990-luvuilla. 

Murron mukaan politiikka vaikuttaa yhä erityisesti korkeimpien virkamiesten nimityksiin kunnissa.

– Kyllä niitä vielä on, vaikka niitä yritellään peitellä, Murto sanoo. 

Poliittiset nimitykset tapahtuvat muodollisten hakuehtojen savuverhon takana ja niihin liittyy usein epävirallisia poliittisia lehmänkauppoja.