Poliisi tiukkana penkkariväelle: Karkit heitettävä pysähtyneestä autosta – eivät saa päätyä tielle

Suomen kadut täyttyvät jälleen huomenna karkeista, vaikka poliisin tiukat ohjeet ovat saaneet jotkut epäilemään penkkariperinteen luvallisuutta.

penkkarit
Nuori poimii penkkarikarkkeja jalkakäytävältä.
Jan Hynnä / Yle

Poliisi on tiukentanut viime vuosina otteitaan penkkariperinteen valvonnassa. Varsinais-Suomen ja Satakunnan lukiot saivat muutama päivä sitten kirjeen, joka sai lukijat pohtimaan, onko tarkoituksena kieltää karkkien heittely, pukeutuminen ja mahdollisesti koko ajelu.

Lounais-Suomen poliisin ylikomisario Simo Pukkila kiistää tällaiset tarkoitusperät. Hänen mukaansa viestillä haluttiin antaa lukiolaisille ohjeita turvallisen penkkaripäivän viettämiseen. Hän myöntää, että kirje oli tyyliltään aika tyly.

Kirje oli ehkä luonteeltaan tyly, mutta sen tarkoituksena ei ole estää penkkariajeluja.

Ylikomisario Simo Pukkila

– Kirje viittasi poliisi- ja liikennelain pykäliin turvallisuuden takaamiseksi. Kirje oli ehkä luonteeltaan tyly, mutta sen tarkoituksena ei ole estää penkkariajeluja. Haluamme vain, että turvallisuus huomioidaan, ettei vaaratilanteita tai onnettomuuksia syntyisi.

Karkit eivät saa päätyä ajoradalle

Pykälät mainitsevat, että poliisilla on oikeus ottaa ihmisiä kiinni ja pysäyttää kulkuneuvo. Esimerkiksi laiton naamioituminen julkisella paikalla on kiellettyä.

Karkkien heittämistä ei poliisin mukaan suositella. Siis sitä ei suositella – kiellettyä se ei ole. Karkkeja ei kuitenkaan missään nimessä saa heittää ajoradalle. Tästä ohjeistuksesta Pukkila haluaa pitää kiinni.

– Karkkeja voi heittää, jos niitä ei heitä ajoradalle. Siinä on omat hankaluutensa, saako karkit heitettyä jalkakäytävälle asti niin, että ajoneuvo on pysähdyksissä, jotta lapset eivät säntäile keräilemään niitä renkaiden alle.

Siinä on omat hankaluutensa, saako karkit heitettyä jalkakäytävälle asti niin, että ajoneuvo on pysähdyksissä.

Ylikomisario Simo Pukkila

Käytännössä esimerkiksi Porissa autot ajavat määrättyä reittiä pitkin ja perinteiden mukaan karkit on heitetty liikkuvasta autosta. Jos poliisi pitää linjastaan kiinni, on autojen pysähdyttävä paikka paikoin, jotta abiturientit saavat karkkinsa heitettyä. Esimerkiksi Kaakkois-Suomen poliisi päätti jo viime vuonna, että tämän suhteen ollaan tarkkana. Alueella onkin sovittu etukäteen, missä paikoissa pysähdytään.

Ongelmiakin on ollut

Jos penkkariajot sujuvat asiallisesti, turvallisesti ja selvin päin, ei poliisi puutu niiden kulkuun.

Simo Pukkila muistuttaa, että poliisin tehtävä on ennaltaehkäistä vaaratilanteita ja onnettomuuksia. Siksi ohjeet annetaan jo etukäteen. Lounais-Suomen poliisi on lähettänyt vastaavia kirjeitä Varsinais-Suomen alueella jo muutaman vuoden ajan. Mitään suurempaa dramatiikkaa tämänvuotiseen kirjeeseen ei siis liity.

– Niitä alettiin lähettää sen jälkeen, kun ajot aiheuttivat ongelmia Turun keskustassa vuonna 2011. Koska Lounais-Suomen poliisi toimii kahden maakunnan alueella, päätettiin kirjeitä alkaa lähettää nyt myös Satakunnan alueen kouluille.

Turussa abiturientit heittelivät yleisön sekaan muun muassa tölkkejä ja pulloja. Tällainen käytös on Pukkilan mukaan ehdottomasti kiellettyä.

Lounais-Suomen poliisin kirjettä on hämmästelty tällä viikolla muun muassa Satakunnan Kansassa (siirryt toiseen palveluun) ja Iltalehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Poliisin eilen julkaisemasta vlogista (siirryt toiseen palveluun) löytyvät ohjeet kaikille penkkareita juhliville, niin kuorma-auton lavalle kuin kadunvarrellekin.