1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. parisuhde

Miksi sinkku saalistaa toistuvasti varattua? "Varattu ihminen on kauhean turvallinen"

Varatunhimon ja pettämisen syyt voivat viedä lapsuuteen tai syynä voivat olla aikuisuuden aikana syntyneet henkiset haavat.

parisuhde
Vihkisormus miehen nimettömässä.
Oman parisuhteen läheisyyden ongelmaa yritetään joskus ratkoa etsimällä läheisyyttä muualta.Laura Tolonen / Yle

Marin ja Tomin kohtaaminen oli klassinen. Muutama drinkki liikaa baarissa ja sama yöpaikka. Yksi asia seurasi toista ja nyt salaisia tapaamisia on järjestetty monen kuukauden ajan. Yhteisten hetkien pitää pysyä piilossa, koska Tomi on naimisissa ja kahden lapsen isä. Marille salaiset tapaamiset ovat tuttuja, sillä hän ollut aiemminkin suhteessa varatun miehen kanssa. Oikeastaan hän on tehnyt sitä useasti. Iskenyt varatun, vaikka on tiennyt toisen suhteesta.

Uskottomuus on suhteellisen yleistä. Yleensä kyse on sinkun satunnaisesta hakeutumisesta varatun seuraan, mutta on ihmisiä, jotka hakeutuvat toistuvasti suhteeseen varatun kanssa. Miksi joku haluaa olla ikuinen kolmas pyörä?_

Nainen ja mies kahvilassa.
Uskottomuudessa on yleensä kyse sinkun satunnaisesta hakeutumisesta varatun seuraan, mutta on ihmisiä, jotka hakeutuvat toistuvasti suhteeseen varatun kanssa.Niko Mannonen / Yle

Psykoterapeutti Kirsi Heikinheimon mukaan taustalla voi olla monia syitä. Yksi on se, että varatusta varattuun hyppäävää pelottaa arki, eikä hän pysty sitoutumaan. On helppoa olla turvallisesti ihastumisvaiheessa ilman arkea ja vastuuta.

– Ajattelen sitä niin, että siinä on kyse turvallisuushakuisuudesta. Ihmiselle, jolle on syystä tai toisesta vaikea sitoutua, varattu ihminen on kauhean turvallinen. Ajatellaan, että kun se on jo varattu muualla, mun ei tarvitse lähteä hakemaan siitä suhteesta sitoutuvaa kumppanuutta, Suomen Uusperheiden Liiton toiminnanjohtaja, psykoterapeutti, pari- ja perheterapeutti Kirsi Heikinheimo pohtii.

Taustalla voi olla ihan esimerkiksi päihderiippuvuus, jonka takia etsitään juomakaveria itselle tai seksiriippuvuus.

Senja Haverinen

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen psykologi ja psykoterapeutti Anna Salmi puolestaan pohjustaa asiaa amerikkalaiseen vuonna 1985 tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin, miksi naisesta tulee "toinen nainen". Tutkittujen, yli 35-vuotiaiden naisten syynä suhteelle varatun kanssa oli se, että oman ikäistä, vapaata kumppania ei löytynyt. Ihmisellä on kuitenkin tarve kokea ihailua, läheisyyttä ja hyväksyntää, ja hän hakee sitä sieltä, mistä sitä on saatavilla.

– Voi olla myös sellaista, että jostain syystä omaan kehityshistoriaan liittyen hakeutuu tällaisiin tilanteisiin, jossa elää tavallaan uudelleen jotain omaa ristiriitaa, joka saa näyttämön tässä kolmiosuhteessa, Anna Salmi pohtii.

Syytä varatunhimoon voi etsiä myös lapsuudesta. Amerikkalaisen Richard Tuchin 15 vuotta sitten tekemän tutkimuksen mukaan syy löytyy lapsuudessa syntyneestä syyllisyydestä. Kun nainen vie toisen naisen miehen, elää hän uudelleen tätä syyllisyyttä läpi. Syyllistä pitää rangaista ja pahin rangaistus on se, ettei syyllinen saa epätoivoisesti kaipaamansa.

Uskoton saattaa ratkaista jotain omaan parisuhteeseen liittyvää.

Anna Salmi

Heikinheimo tyrmää sen, että selitys löytyisi ainoastaan lapsuudesta. Hänen mukaansa se voi olla yksi mahdollinen selitys, mutta yksistään lapsuuden kokemukset ovat hänen mielestään liian kapea näkökulma selittämään kaikkea aikuisen toimintaa. Hänen mukaansa vaikkapa aikuisena koettu pettäminen voi rikkoa ihmisen.

– Se voi olla yksi asia, joka alkaa ajaa siihen, etten kelpaakaan kumppanina. Ja alan tietoisesti tai tiedostamatta hakeutua sellaisiin suhteisiin, joissa en voi edes onnistua. Tai sitten niin päin, että tulee sellainen koston mentaliteetti, etten anna enää yhdenkään huijata minua, vaan alankin huijaamaan muita.

Salasuhteissa ei ole uhreja vaan kaksi hyväksikäyttäjää

Tomi on ollut 11 vuotta naimisissa. Suhde vaimoon on ihan hyvä mutta vähän arkinen. Kirsin kanssa ollaan kotona, tehdään ruokaa, puidaan lasten asioita ja remontoidaan. Marin kanssa voi tehdä ihan eri asioita ja milloin haluaa. Sängyssä voi olla vaikka koko päivän. Marin kanssa Tomi on aidompi ja vapaampi kuin koskaan. Mari ihailee ja ymmärtää häntä.

Miehen ja naisen kädet päällekkäin.
Ihastuneena ihminen ei tunne vastuuta arjesta.Titta Puurunen / Yle

Miksi joku pettää? Uskottomuudelle on monenlaisia syitä. Syynä voi olla oma henkilökohtainen kriisi, tyytymättömyys parisuhteen laatuun tai syy voi viedä historiaan, seksuaalisuuteen tai vuorovaikutukseen.

– Uskoton saattaa ratkaista jotain omaan parisuhteeseen liittyvää. Jollain tavalla hän ei voi kohdata omaa puolisoaan kokonaisena omien tarpeidensa ja pelkojensa kanssa. Hän yrittää ratkaista todellisen läheisyyden ongelmaa kääntymällä jonkun toisen puoleen, psykologi Anna Salmi summaa.

Niin ikään sinkkunainen ratkaisee suhteen avulla omia ongelmia. Suhteessa ei näin välttämättä olekaan uhria, vaan kumpikin käyttää toista omien ristiriitojensa ratkaisemiseen.

Hän yrittää ratkaista todellisen läheisyyden ongelmaa kääntymällä jonkun toisen puoleen.

Anna Salmi

Amerikkalaisen Richard Tuchin mukaan mies hakeutuu sivusuhteeseen, koska ei voi laskea kaikkea yhden naisen varaan. Miksi se yksi kumppani ei riitä?

– Jos on sellainen tilanne, että ei pysty läheisyyteen sen toisen kanssa, saattaa tilanteen ratkaista niin, että onkin kaksi kumppania. Silloin toteutetaan jotain asiaa toisessa suhteessa ja toista asiaa toisessa, Salmi jatkaa.

"Toisen naisen" kuuluu hävetä, "toisen miehen" ei

Marista tuntuu, että hän on ajatustensa ja tunteidensa kanssa täysin yksin. Mari haluaisi kertoa suhteestaan jollekin. Mutta kenelle? Kuka ymmärtäisi, että hän on varatun miehen kanssa? Muut pariskunnat viettävät keskenään yhteisiä iltoja. Hän ei voi mennä niihin Tomin kanssa, mutta hän ei halua mennä illanviettoihin yksinkään, koska ei kestä katsoa muiden kuhertelua. Hän on aika paljon kotona. Joskus hän jopa jättää lauantai-iltaisin vastaamatta kavereiden viesteihin, sillä hän ei jaksa keksiä syitä, miksi ei voisi tulla istumaan iltaa pariskuntien kanssa. Ahdistaa.

Nainen istuu puhelin kädessään.
Varatun kanssa seurusteleva voi kokea yksinäisyyttä.Niko Mannonen / Yle

Varatun kanssa suhteessa oleminen ei ole ylpeilyn aihe. Häpeän leiman pelossa toinen nainen tai mies saattaa eristäytyä sosiaalisesti.

– Tutkimuksen mukaan yksi uskoton ihminen kuvasi sitä niin, että salaisuuden kantaminen söi häntä sisältä koko ajan. Eihän itsessä koko ajan kiinni olevan sisäisen ristiriidan kantaminen ole mitään helppoa. Toki sitten on ihmisiä, jotka voivat pitää tällaista elämää vuosia yllä. Siinä täytyy sitten jo ruveta pohtiman vakavasti, mitä syitä sille löytyy, Anna Salmi huomauttaa.

Teknisesti ottaen sillä, kumpi tekee väärin ei ole väliä, mutta yhteiskuntamme suhtautuu siihen eri tavalla.

Kirsi Heikinheimo

Kulttuurimme sallii miehille enemmän kuin naisille. Heikinheimo näkee asian niin, että aina on ollut yhtälailla toisia naisia kuin miehiäkin, mutta yhteiskunta leimaa vain naiset huonoiksi ihmisiksi. Ajatellaan, että nainen on paha ja houkutellut miehen suhteeseen. Toisen naisen kuuluu hävetä.

– Jos ajatellaan toista miestä ja varsinaista kumppania, niin tilanne on häpeällisempi kumppanille. Sillehän on olemassa kaiken maailman termejä kuten aisankannattaja. On häpeällistä, että minä miehenä en pysty pitämään naistani tyytyväisenä, vaan hänen tarvitsee hakea tyydytystä jostain muualta, Heikinheimo pohtii.

– Vaikka teknisesti ottaen sillä, kumpi tekee väärin ei ole väliä, mutta yhteiskuntamme suhtautuu siihen eri tavalla, Heikinheimo jatkaa.

Salasuhde on kuin riippuvuus

Tomi on taas Marin ovella. Hän tuntee jo valmiiksi syyllisyyttä, mutta ei osaa kääntyä ovelta poiskaan. Mari avaa oven. Hän ei haluaisi päästää Tomia sisälle, muttei pysty kieltäytymäänkään. Tuntuu kuin suhde olisi kokaiinia.

Salasuhteesta yleisellä tasolla puhuttaessa – oli kyseessä sinkun ja varatun satunnainen tai toistuva suhde - voi sanoa, että siitä on vaikea irrottautua. Richard Tuchin mukaan vaikeus irrottautua suhteesta luo illuusion siitä, että suhde on kohtalo. Se on kuin riippuvuus.

Mies soittaa ovikelloa.
Salasuhteesta on vaikea irrottautua.Niko Mannonen / Yle

Kajaanilainen parisuhdeterapeutti Senja Haverinen vertaa salasuhteita riippuvuuteen. Itse asiassa salasuhteen taustalla voi olla yhtenä tekijänä muita riippuvuuksia, joita sitten voidaan yhdessä toteuttaa ”toisen naisen” tai ”toisen miehen” kanssa.

– Tällainen riippuvuus voi muodostua yhteiseksi salaisuudeksi osapuolille. Molemmat ovat siitä tietoisia, mutta jostain syystä sen olemassaolo kielletään. Taustalla voi olla ihan esimerkiksi päihderiippuvuus, jonka takia etsitään juomakaveria itselle tai seksiriippuvuus. Yleensä riippuvuuksista on vaikea irrottautua, koska niitä ei haluta myöntää itselle, Senja Haverinen pohtii.

100-prosenttista suojaa uskottomuudelle ei ole

Marin ja Tomin suhde on ohi. Mari ei olisi jaksanut arkea. Miten hän pystyisi olemaan kahden lapsen äitipuoli, kun ei pysty edes lemmikkiä ottamaan. Ei hän olisi edes halunnut yhteistä arkea Tomin kanssa. Tomi, kuten suuri osa muistakin pettäjistä, jatkaa liittoaan kumppaninsa kanssa. Mari on miettinyt terapeutille menemistä. Hän on huomannut, että ei osaa käsitellä tunteitaan.

Monesti sanotaan, että kun parisuhde on kunnossa, ei siihen pääse mikään tai kukaan väliin. Ihastumisia kuitenkin tapahtuu väistämättä, miten ne pitäisi käsitellä?

– Hyvässäkin parisuhteessa pikkulinnut lentävät päämme yli, mutta ei anneta niiden rakentaa sinne pesää. Ainahan voi tulla tilanteita, jolloin joku ihastuu itseen tai itse ihastuu. Silloin sitä ei minusta saisi jättää salaisuudeksi, vaan se pitäisi kertoa puolisolle. Silloin se ei tunnu samalta, vaan siltä ikään kuin katkeavat siivet, Senja Haverinen kannustaa avoimuuteen.

Löytyykö elämässä ylipäänsä millekään 100-prosenttista suojaa?

Anna Salmi

Yleinen sanonta on sekin, että tilaisuus tekee varkaan. Voiko uskottomuudelta sitten suojautua täysin mitenkään?

– Hyvä parisuhde on ainakin paras suoja uskottomuutta vastaan. Suhteesta huolehtiminen on tosi tärkeää sillä tavalla, että voi ajatella sen ainakin pienentävän uskottomuuden riskiä, Anna Salmi huomauttaa.

Se ei silti ole 100-prosenttinen suoja?

– Elämä tuo kaikenlaisia asioita eteen. Löytyykö elämässä ylipäänsä millekään 100-prosenttista suojaa? Salmi pohtii.

Kursiivilla kirjoitetut kohdat ovat fiktiivisiä.

Lue seuraavaksi