Yrittäjät kaipaavat työntekijöitä Ruovedelle: "Ovatko odotukset työelämästä muuttuneet?"

Ovi- ja ikkunatehtaan järjestämän koulutuksen suosio on romahtanut viime vuosina.

Ruoveden tehtaalla lasitetaan ikkunoiden sisäpuitteita. Kuva: Matti Vikman Yle

Nykyaikainen tehdas paistattelee kevätauringossa Ruovedellä. Rakennuksen ympärillä on runsaasti henkilöautoja, jotka kuuluvat laitoksen 180 työntekijälle.

Töihin otettaisiin lisää työntekijöitä, jos vain saataisiin. Ovi- ja ikkunatehdas Inwido käynnistää pian kurssin, jonka tavoitteena on kartuttaa henkilökuntaa.

– Kurssi on tarkoitettu työttömille ja työttömyysuhan alla oleville. Tänä vuonna halukkuus on ollut heikkoa, tehtaanjohtaja Anu Ukkonen kertoo.

Edullista asumista

Kun yritys järjesti viimeksi koulutusta, hakijoita oli toistasataa. Nyt halukkaita on ilmoittautunut 15, mikä saa tehtaanjohtajan huolestumaan.

Ei tämä mitään rakettitiedettä ole.

Jouni Larmi

– Tehdastyö on aika raskasta, niin sanottua tavallista työtä. Ovatkohan odotukset työelämästä jotenkin muuttuneet, Anu Ukkonen pohtii.

Ongelma on tuttu myös monille muille yrittäjille Ruovedellä. Työikäistä väkeä on viime vuosina muuttanut pois paikkakunnalta eikä uusia asukkaita ole saatu tilalle.

– Tuemme kaikkia yrityksiä, jotka järjestävät harjoittelua. Kunta tarjoaa kurssien ajaksi puoleen hintaan vuokra-asuntoja, Ruoveden kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita toteaa.

Jokainen oppii

Inwidon pääluottamusmiehen Jouni Larmin mukaan työntekijöiden puute näkyy varsinkin sesonkina. Lähestyvä kevät täyttää tilauskirjat, kun ovia ja ikkunoita tarvitaan rakennuksiin.

– Jos tulee sairastumisia, ei ole ketään tilalle. Tällöin tehdään ylitöitä, Jouni Larmi sanoo.

Ovien ja ikkunoiden valmistusta pääluottamusmies kuvailee fyysiseksi työksi, jonka opettelu vaatii oman aikansa. Eri työvaiheissa on omat haasteensa, joista yksi on ajoittainen kiire.

– Jokaiselle löytyy varmasti oma työ, ei tämä mitään rakettitiedettä ole, pääluottamusmies arvioi.