Synteettistä nuuskaa tarjotaan nikotiinin korvaushoidoksi myös Meri-Lapissa

Nuuskaa muistuttaviin annospusseihin pakattua nikotiinijauhetta kaupitellaan tupakasta tai nuuskasta luopumiseen laastarien, purukumien ja suihkeiden tapaan.

nuuska
Nikotiinikorvaushoitoon ja tupakasta vierottautumiseen tarkoitettua synteettistä nuuskaa annospusseissa.
Jari Vesa / Yle

Nikotiinikorvaushoitoon tarkoitettu synteettinen nuuska on rantautunut myös Meri-Lappiin.

Osa marketeista ja apteekeista on ottanut tuotteen valikoimiinsa, mutta menekki on toistaiseksi ollut aika vähäistä.

– Enemmän menee vielä purukumeja ja muita perinteisempiä tuotteita. Tämä on tietysti ollut myynnissäkin vasta vähän aikaa, mutta varovainen startti on ollut, sanoo Tornion K-Citymarketin myymälävastaava Ulla-Maija Preiman.

Annospusseissa nuuskan tapaan

Esimerkiksi Keminmaan Apteekissa ei ole nähty tarpeelliseksi lisätä synteettistä nuuskaa valikoimiin. Apteekkari Pirjo Sipola suhtautuu tuotteeseen lievällä varauksella.

– Nuuska itsessään on tietysti hyvin vaarallinen tuote, joten korvaavaa tuotetta voi sillä tavalla perustella. Itseä vähän mietityttää tämä nuorisonäkökulma, että houkutteleeko tämä sitten uusia käyttäjiä, Sipola pohtii.

Nuuskaa muistuttavissa annospusseissa on nikotiinia sisältävää jauhetta. Valmistajan mukaan tuote on tarkoitettu nikotiiniriippuvuuden hoitoon, esimerkiksi nuuskan tai tupakan korvikkeeksi.

Lääkealan turvallisuuskeskus Fimea myönsi sille myyntiluvan Suomeen viime vuonna. Se ei ole tupakkatuote, sillä se ei sisällä ollenkaan tupakkaa.