Ilkka Kanerva: Ukrainan kriisi näkyy nyt vähemmän Nato-haluissa

Erkki Tuomiojan mielestä Nato-asenteet ovat polarisoituneet.

Nato
Ilkka Kanerva ja Erkki Tuomioja
Yle / Jouni Immonen / Yle

Ylen julkaiseman Nato-kyselyn mukaan entistä suuremmalla osalla suomalaisista ei ole selvää Nato-kantaa. Kyselyyn vastanneista 28 prosenttia ei osaa sanoa, tulisiko Suomen liittyä sotilasliitto Natoon vai ei.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan Ukrainan kriisin painuminen taka-alalle näkyy Ylen Nato-kyselyssä.

– Ukrainan kriisi ei ole tapetilla niin vahvasti kuin mitä se oli vielä vuosi, kaksi takaperin. Sen ikään kuin tämä taustavaikutus on hiukan himmentynyt, sanoo Kanerva Politiikkaradiossa.

Kokonaisuudessaan kansan Nato-mielipide vaikuttaa vakaalta: noin 20 prosenttia kannattaa, reilut puolet vastustaa ja noin kolmannes ei tiedä mitä mieltä olisi. Kanerva hämmästelee suomalaisten Nato-mielipiteiden vakautta.

– Kevyesti sanon sen ensin, että vaikka maailmassa tapahtuu suuria muutoksia, niin Suomessa ei mitään. Tässä on aika monessa turvallisuustilanteessa mittausten tulos ollut kutakuinkin sama, sanoo Kanerva.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Erkki Tuomioja (sd.) tulkitsee, että Nato-kyselyssä olisi havaittavissa mielipiteiden polarisoitumista puolesta ja vastaan.

– Ne joilla on ollut ennestäänkin vahva kanta Naton puolesta tai sitä vastaan, ovat kummatkin mielestään saaneet enemmän argumentteja näkemykselleen. Ja nyt voi olla että tämä tietynlainen polarisoituminen heijastuu siinä, että tämä epävarmojen osuus kasvaa, koska ei haluta olla näissä ikään kuin ehdottoman varmoissa joukoissa, sanoo Tuomioja Politiikkaradiossa.

Kuuntele Politiikkaradion haastattelu kokonaisuudessaan täältä.

Tapio Pajunen / Politiikkaradio