Koe uusi yle.fi

Hei suomalainen kunta! Oletko lamaantuja vai selviytyjä?

Kuntavaalien ehdokkaat suuntaavat vaaleihin laput silmillä, sillä vaalien jälkeen kuntaa rakennetaan uudessa todellisuudessa. Sotemuutos jakaa kunnat selviytyjiin ja lamaantujiin.

kunnat
Grafiikkaa
Selviytyjäkunta ottaa itseään niskasta kiinni, lamaantuja odottaa neuvoja ylhäältä.Yle Uutisgrafiikka

Tutkimusasiamies Veli Pelkonen Kunnallisalan kehittämissäätiöstä sanoo kunnallisen päätöksenteon olevan nollapisteessä. Kevään kuntavaalien jälkeen alkaa vuosi yksi.

– Kuntien toiminnoista lähtee pois kaksi kolmasosaa. Kunnille jää toki kaavoitus-, sivistys- ja elinvoimakysymykset. Maakuntauudistus muuttaa radikaalisti sekä kuntien mahdollisuuksia että velvollisuuksia, sanoo Veli Pelkonen.

Tutkimusasiamies Veli Pelkonen Kunnallisalan kehittämissäätiö
Tutkimusasiamies Veli PelkonenYle

Pelkosen mielestä kuntavaaleihin mennään vanhassa ajassa, vaikka vaalien jälkeen toimitaan jo uudessa maailmassa.

– Tilannetta ei vielä kunnolla käsitetä. Kunnat joko lamaantuvat, tai selviytyvät. Lamaantuja odottaa, milloin tulee ohjeita ja neuvoja ylhäältä, tai katsotaan vierestä mitä muut kunnat tekevät.

– Selviytyjät ottavat itseään niskasta kiinni. Selviytyjäkunta uskaltaa kartoittaa tilanteen ja kysyä, mihin kunnan tietotaitoa jatkossa tarvitaan. Muutos on myös hieno mahdollisuus, pohtii tutkimusasiamies Veli Pelkonen.

Uuden maailman kuntapäättäjä

Tulevaisuuden kuntapäättäjä ymmärtää jättää vanhan maailman taakseen menettämättä verkostojaan. Riitelyyn ja eripuraan ei Veli Pelkosen mielestä ole varaa.

– Kunnissa tarvitaan innokkaita ja uskaliaita osaajia. Osataan räätälöidä omaan kuntaan sopivat asiat. Järjestöjen ja yhdistysten rooli kasvaa. Edunvalvonta on tärkeää: miten kunta hoitaa yhteyksiä maakunta- ja valtiotasolle saakka, koska siellä päätetään paljon, listaa Pelkonen.

Pelkosen mukaan kuntiin jäävä kapasiteetti kannattaa käyttää tulevaisuudenuskoon ja näkemyksellisyyteen. Pahinta on jäädä paikalleen odottamaan ihmettä.

– Vanha aika on ohi – enää ei kannata odottaa, että ylhäältä annetaan, ja sitten jäädään odottamaan uutta satsia. Silloin viimeinen voi sammuttaa kunnasta lähtiessään valot, lataa Veli Pelkonen.

Hausjärvi aikoo olla selviytyjä

Reilun kahdeksan tuhannen asukkaan Hausjärvi on kunta, jota halkoo Riihimäki–Lahti-rata. Kunnassa on neljä pientä taajamaa. Onko Veli Pelkosen neuvoilla mahdollisuuksia pienessä kantahämäläiskunnassa?

Lokakuussa työnsä aloittanut kunnanjohtaja Pekka Määttänen on ottanut kuntaa haltuun rivakasti.

Hausjärven kunnanjohtaja Pekka Määttänen ja 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Kokki
Hausjärven kunnanjohtaja Pekka Määttänen ja 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Kokki.Tiina Kokko / Yle

– Järjestöt ja yhdistykset ovat osa kuntien palvelutuottajia. Kunta osaa byrokratian ja voisi omalla osaamisellaan auttaa kyläyhdistyksiä keskittymään toimintaan eikä papereiden pyöritykseen. Kunta on tulevaisuuden mahdollistaja ja veturi, visioi Pekka Määttänen.

Hausjärveläiset kyläyhdistykset alkavat kuihtua. Uusia jäseniä on hankala saada, eikä Hausjärvi ole tässä yksin. Vaikka kunta olisikin innokas, löytyykö kumppaneita enää? Ovatko kyläyhdistykset sihteereineen ja kokouksineen menneen talven lumia?

– Kylien ihmiset haluavat toimia, eikä istua vapaa-ajalla kokouksissa. Kylissä tiedetään, mitä halutaan tehdä ja kuinka alueita pitää kehittää. Kunta voi koordinoida hankkeita ja sitouttaa yhdistykset vaikka huoltoon tai ylläpitoon. Yhdistys voi kunnostautua esimerkiksi tapahtumajärjestäjänä, pohtii Määttänen.

Hanke loppuu, toiminta loppuu

Hausjärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Kokki sanoo, että hankepapereiden keskellä pyöriminen vie tilaa itse asialta, eli nuorisotyöltä.

– Usein toiminta lopahtaa, kun hanke päättyy. Silloin hankesuunnitelmaa ei ole tehty kunnolla loppuun eikä mietitty sitä, kuinka toiminta jatkuisi.

Hausjärvellä on kymmenkunta toimijaa lapsi- ja nuorisotyön saralla. Tekevätkö edes järjestöt ja yhdistykset yhteistyötä keskenään?

Hausjärven Oitin raittia helmikuisena päivänä
Hausjärven Oitti helmikuisena päivänä.Tiina Kokko / Yle

– Yhteishenki on ihan hyvä ja palavereja on pidetty, mutta siihen se jää. Kokouksissa jokainen on hiukan kertonut omasta toiminnastaan, mutta asiat eivät etene, sanoo Päivi Kokki.

Kunnanjohtaja Määttänen on levittänyt verkkoja muun muassa Kärkölän vesille.

– Hausjärvi ja Kärkölä ovat yhteistyössä hakeneet rahoitusta kyläportaalin kehittelyyn. Nyt selvitetään tapaa, miten kylät säilyttävät ruutinsa.

– Kaikissa kunnissa on samoja ongelmia, eikä yhteistyössä kannata kunta- tai maakuntarajoja tuijottaa. Tulevaisuuden kunta menee asiat eikä rajat edellä, sanoo Pekka Määttänen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiilidioksidipäästöt

Päästötutkimuksen tiedoista ja motiiveista nousi väittely – Tutkija: Minulla on etiikka ja ammattitaito

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden