Lietolaisisäntä tekee tilataidetta heinäpaaleista – idea syntyi traktorin pukilla

Maitotilan isäntä Jukka Tuomisen ensimmäinen taideteos keräsi valtavan suosion sosiaalisessa mediassa. Tulevan teoksen hän pitää vielä salaisuutena.

tilataide
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Lietolaisisäntä tekee tilataidetta heinäpaaleista
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Lietolaisisäntä tekee tilataidetta heinäpaaleista

Lietolaisen Uusitalon tilan isäntä Jukka Tuominen sai traktorin pukilla istuessaan taiteellisia visioita. Ensin syntyi valkoisista pyöröpaaleista kasattu lumiukko (siirryt toiseen palveluun), jonka kuvan näki Facebookissa yli 250 000 ihmistä.

– Traktorin penkillä on välillä aika pitkästyttävää ja kaikennäköistä tulee mietittyä. Nyt kun teollisuus toi erivärisiä paalimuoveja markkinoille, siitä se sitten napsahti.

Aviopari poseeraa heinäpaaleista tehdyn taideteoksen edessä.
Kalle Mäkelä / Yle

Lumiukon jälkeen 55-vuotias maitotilan isäntä inspiroitui luomaan värikkäämmän paalikokonaisuuden, jossa pellolla seisovat isäntä itse, hänen vaimonsa Sinikka, kolme possua sekä lehmä. Itsenäisyyspäivänä tämä todellinen tilataideteos sai taustakseen vielä Suomen lipun.

– Tästä tuli aika nopeasti semmoista hubaa itselle. Kun huomasin, että se iskee toisiinkin, homma vei mukanaan. Etenkin lasten iloksi tätä tekee oikein mielellään. Työ on välillä raskasta, joten tällaisia viihdykkeitäkin pitää olla.

– Jokaisessa kylässä täytyy olla oma kylähullu, nauraa Sinikka-vaimo vierellä.

Myrsky vei rintavarustuksen

Luomutilan hengen mukaisesti vielä nimettömän teoksen materiaaleina on käytetty kierrätystavaraa. Lehmän korvat ovat ruostuneita lapioita, possujen kärsät ämpäreitä ja emännän rintavarustus muodostuu pinkkiin paaliin kiinnitetyistä ja maalatuista kukkaruukuista.

– Rauni-myrsky vei tissit, paalitaiteilija Jukka Tuominen huomauttaa teoksen ulkoilmaluonteesta.

Aviopari seisoo käsi kädessä näköispatsaiden edessä.
Kalle Mäkelä / Yle

Isännän silmälasit on askarreltu kottikärryjen renkaista, lehmän sarvet taas ovat salaojaputkia ja loppuun käytetyt hiomalaikat toimivat eri otusten silmien ainesosina.

– Kovasti ovat näkösiä, kaikki tunnistavat, kommentoi Sinikka Tuominen aviomiehensä luovuuden kukkasta.

Uusi taideteos on vielä salaisuus

Tällä hetkellä Suopohjantien varrella nähtävillä oleva teos on omalla tavallaan pop up -henkinen, sillä perusmateriaalina käytetyt rehupaalit päätyvät ennen pitkää tilan lehmien ravinnoksi.

Heinäpaaleista tehtyä taidetta lietolaisella pellolla.
Kalle Mäkelä / Yle

Uusia teoksia on kuitenkin suunnitteilla, mutta paalitaiteilja pitää ne vielä omana salaisuutenaan.

Jotain juhlallista lienee tulossa, sillä Uusitalon tila täyttää vuonna 2017 yhdessä Suomen kanssa tasan sata vuotta.