Pankki tutki piensijoittajien sukupuolieroja: Nainen karttaa riskiä

S-Pankin naisasiakkaat ovat selvästi turvallisuushakuisempia sijoittajia kuin miehet. Myös sijoitettu rahamäärä on pienempi.

sijoittaminen
Seteleitä ja mittanauha.
AOP

Sijoittaminen mielletään herkästi miesten asiaksi. Pörssin liikkeitä ja rahastojen arvon muutoksia kommentoivat julkisuudessa useimmiten miehet.

S-Pankki selvitti, onko pankin asiakkaiden sijoitusprofiileissa eroa sukupuolten välillä. Kävi ilmi, että kyllä on.

Rahastosäästöjen jakautuminen- grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Nainen on ensinnäkin riskin suhteen paljon miestä varovaisempi sijoittaja. Naiset suosivat selvästi miehiä enemmän pienen riskin rahastoja. Keskimääräisen riskin sijoituksissa painotukset ovat suunnilleen samat ja ison riskin sijoituksissa miesten osuus kasvaa voimakkaasti.

– Naiset ehkä kokevat, että sijoittaminen on vaikeaa. Siinä käytetään vaikeita termejä ja pitäisi tietää tosi paljon, että voi ryhtyä sijoittamaan ja säästämään, S-Pankin kehitysjohtaja Annika Pohtila sanoo.

Miehen sijoituseuro on naisella 92 senttiä

S-Pankin tutkimuksessa havaittiin sekin, että naiset panostavat sijoituksiin rahaa vähemmän kuin miehet. Tyypillisesti nainen sijoittaa yhtä miehen euroa kohti 92 senttiä. Osakesijoituksissa ero on suurempi, 85 senttiä miehen euroa kohti.

– Kuvittelisin, että miehet laittavat sen ylimääräisen rahan helpommin pörssiin tuottamaan, helsinkiläinen sijoittaja Marja-Leena Haapanen sanoo.

Hän pitää naisten korkeaa riskikynnystä hyvänä asiana.

– Naiset tutkivat yrityksiä hyvin pitkään ja hartaasti. He eivät perehdy niinkään numeroihin ja teknisiin analyyseihin niin kuin miehet tekevät, vaan naiset tutkivat esimerkiksi johtoa, onko yritys hyvämaineinen, miten se kohtelee ympäristöään, miten se kohtelee eläimiä ja maksaako verot Suomeen. Sekin on tärkeätä monille naisille, minulle ainakin, Haapanen kertoo.

Hän kehottaa naisia ryhtymään sijoittajiksi. Pankin puolellakin on mietitty miten naisten kynnystä ryhtyä sijoittajaksi voitaisiin tehdä matalammaksi.

– Ehkä meillä pankeillakin on tekemistä siinä, että voisimme puhua asioista yksinkertaisesti ja selkeästi ja välttää turhan vaikeata terminologiaa näistä sijoitusasioista puhuttaessa, Annika Pohtila miettii.

S-Pankin selvityksen aineisto koostui reilusta 90 000 pankin omasta asiakkaasta. Samankaltaisia tuloksia on saatu myös aiheesta aiemmin tehdyissä kotimaisissa ja ulkomaisissa tutkimuksissa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus