1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Hämeenlinnassa halutaan kirjastosta kansalaisten kohtaamispaikka

Hämeenlinnan kaupunginkirjastoa ollaan uudistamassa enemmän harrastus- ja kokoontumispaikaksi. Peruskorjaus alkaa näillä näkymin vuonna 2018.

kirjastot
Hämeenlinnan kirjasto sisältä
Hämeenlinnan kirjasto halutaan muuttaa kansalaisten kohtaamispaikaksi.Yle

Vaikka vuonna 1983 rakennettua kirjastorakennusta pidetään edelleen perusrakenteeltaan toimivana, palveluiden tarve on muuttunut selvästi viime vuosina.

Lähtökohtana on muuttaa kirjastoa passiivisten kokoelmien säilytyspaikasta kansalaisten kohtaamispaikaksi, joka tarjoaa myös elämyksiä. Uudenlaista tilaa tarvitaan esimerkiksi nuorille, sanoo kirjastontoimenjohtaja Inkeri Jurvanen.

– Toivoisin, että siellä voisi pitää ääntä ja olisi jonkinlainen mahdollisuus tehdä vaikka musiikkia ja pitää bändiharjoituksia. Toisaalta uudessa tilassa voisi olla myös mahdollisuus peleihin.

Jurvasen mukaan nuoret tarvitsevat löhöily- ja oleskelutilaa. Uuden tilan avulla haetaan nuorille mahdollisuutta luovuuteen ja aktiivisuuteen.

Lukiokadun varressa sijaitsevan kirjaston peruskorjauksen suunnittelu on tarkoitus aloittaa tänä vuonna ja varsinaiset työt ensi vuonna.

Tapahtumat vetävät väkeä

Jo nyt Hämeenlinnan kirjastossa järjestettävät tapahtumat kiinnostavat ihmisiä. Viime vuonna kirjastossa järjestettiin kaikkiaan 440 tapahtumaa, joihin osallistui yli 21 000 asiakasta.

– Tapahtumien osallistujamäärä nousi edellisvuodesta 45 prosenttia, kertoo Inkeri Jurvanen.

Väkeä vetivät muun muassa Avolavan musiikki-illat. Myös kirjaston poistomyynnit, askartelupajat ja perinteiset kirjailijaillat kiinnostivat kirjastossa kävijöitä.

Lisäksi Hämeenlinnan pääkirjastossa vieraili viime vuonna runsaasti erilaisia ryhmiä tutustumassa muun muassa kirjaston palveluihin. Valtaosa ryhmistä oli Jurvasen mukaan koululuokkia.

Lue seuraavaksi