USA:n puolustusministerin viesti eurooppalaisille: Nato on "suhteiden peruskallio"

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis tuo Trumpin hallinnon terveiset eurooppalaisille Nato-maille.

Nato
mattis ja italialaisnainen
Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis tervehtii Italian puolustusministeriä Roberta Pinottia Nato-kokouksessa Brysselissä.Virginia Mayo / EPA

– Nato on Yhdysvaltain ja sen eurooppalaisten liittolaisten suhteiden peruskallio, sanoi Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis.

– Eurooppalaisten Nato-maiden pitää jatkaa puolustusmäärärahojen nostamista, ja Naton pitää tehostaa terrorismin torjuntaa, sanoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Miehet puhuivat sotilasliitto Naton puolustusministerien kokouksen aluksi Brysselissä iltapäivällä. Avaussanoissa kumpikin rauhoitteli sitä, mistä toinen on huolissaan.

Yhdysvaltain uusi puolustusministeri Mattis on ensimmäinen Trumpin hallinnon ministeri, joka vierailee Natossa tai ylipäätään Euroopassa.

Trumpin puheista epäilyjä

Donald Trump on hermostuttanut etenkin itäeurooppalaisia Nato-maita vaalikampanjansa aikaisilla puheilla, joiden mukaan Yhdysvallat ei ehkä puolustaisi niitä maita, jotka eivät panosta puolustukseensa Naton suosittelemaa määrää.

Tammikuussa Trump sanoi, että Nato on vanhentunut ja että se ei piittaa terrorismista. Sittemmin Trump on kyllä sanonut Nato tärkeäksikin.

Puolustusministeri Mattis pyrki jälleen Nato-kollegojensa edessä viestittämään, että Yhdysvaltain lupaukset liittolaisilleen pitävät. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi, että Puolaan ja Baltiaan tulleet amerikkalaisjoukot ovat merkki Yhdysvaltain sitoutumisesta.

Nato jo kuunnellut Trumpia

Rauhoittaakseen puolestaan Yhdysvaltoja Naton pääsihteeri on ennen kokousta kertonut Nato-maiden nostaneen puolustusmenojaan. Brysselin kokouksen alla pääsihteeri Stoltenberg korosti, että puolustusmenojen korottaminen on nyt tärkein asia.

Mattisin mukaan niiden, jotka nauttivat Naton puolustuksesta, on syytä maksaa reilusti oma osuutensa. Melko moni Nato-maa sijoittaa puolustukseen vähemmän kuin kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.

Stoltenberg myös myötäili Trumpia terrorismin suhteen. Hänen mukaansa Naton on syytä tehostaa terrorismin vastaisia toimiaan. Tätä silmälläpitäen Nato vahvistaa Napolissa olevaa eteläistä esikuntaansa, sanoi Stoltenberg.

Mattis viittasi Venäjän uhkaan

Puolustusministeri James Mattis ei, toisin kuin Trump, puhunut terrorismista vaan viittasi Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

– Vuosi 2014 selvitti päätä. Meidän täytyy jatkaa sopeutumistamme sen paljastamiin turvallisuushaasteisiin. Siihen kyllä pystymme, sanoin Mattis.

Matkalla Yhdysvalloista Brysseliin Mattis kylläkin viittasi terrorismiin sen verran, että kiitteli Nato-liittolaisiaan tuesta Yhdysvalloille Afganistanissa. Hän sanoi liittoutuman Afganistanissa olleen erittäin menestyksellinen.

Yhdysvaltain ja sen liittolaisten sodan menestymisestä Afganistanissa on toisiakin mielipiteitä. Sota on jatkunut yli 15 vuotta, eikä näytä vieläkään päättymisen merkkejä.

Lähteet: AFP, Reuters