1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Huonokuntoiset puuvanhukset saavat lähteä Isostapuistosta

Kotkan Isostapuistosta kaadetaan 16 puuta turvallisuussyistä.

Kotka
Puita Kotkan Isossapuistossa
Kotkan Isonpuiston puitaAntti Ojala / Yle

Kotkassa Isonpuiston vanhoja puita kaadetaan turvallisuussyistä. Puiston vanhimpia puita tutkittiin viime syksynä ensin silmämääräisesti ja sen jälkeen puille suunnitellulla röntgenlaitteella. Puistosta löydettiin 16 puuta, jotka tulee turvallisuussyistä kaataa.

Suurin osa kaadettavista puista on tervaleppiä. Joukossa on myös koivu, vaahtera, muutama haapa ja muutama pihlaja. Haasteellisimpia ovat kuitenkin suuret tervalepät. Osa puista on yli sata vuotiaita. Työt aloitetaan ensi maanantaina. Puiden kaatoon kuluu arviolta kaksi päivää ja puiston siistimiseen loppu viikko.

– Kaadot tulevat varmasti aiheuttamaan myös mielipahaa. Mikään elävä ei kuitenkaan ole ikuista. Puistossa on paljon jalankulkuliikennettä, jonka turvallisuus on turvattava myös tuulisina päivinä. Jotkut puut kaatuisivat suoraan käytävien päälle, sanoo Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen.

Puistoon tullaan istuttamaan korvaavia puita kuluvana vuonna. Istutettavien puiden koko riippuu niiden lajista. Suurimmat puut ovat jopa 4-5 metrisiä.

– Aivan pieniä taimia ei ole tulossa, koska niitä on vaikea saada menestymään, sanoo kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen.

Isopuisto on Kotkansaaren laajin rakennettu puisto. Se on kooltaan noin 8 hehtaaria. Puisto perustettiin vuonna 1801 valmistuneen Pyhän Nikolaoksen ortodoksisen kirkon ympärille.

Kotkassa puista pidetään huolta

Kotkan kaupungin puistotoimi on viime vuosina nuorennusleikannut varsinkin keskustan katu- ja puistopuita. Muutamia huonokuntoisimpia on myös kaadettu.

Puistotoimi käyttää puiden kuntoarvioinnissa arboristi, hortonomi Teppo Suorantaa, jolla on käytössään alan viimeistä tekniikkaa. Hän käyttää tutkimuksissaan muun muassa uusimman sukupolven puututkaa eli puille suunniteltua röntgenlaitetta, joka kertoo tarkasti puun kunnon. Puukohtaisissa raporteissa annetaan myös tulevaisuuden ennuste.

Lue seuraavaksi