Kiristyneet ehdot romahduttivat vuorotteluvapaan suosion: "Sopimuksia tehty puolet vähemmän"

Vuorotteluvapaalle on hakeuduttu etenkin hoitoalalta.

vuorotteluvapaa
Henkilö täyttää vuorottelusopimusta.
Sami Tammi / Yle

Vuorotteluvapaan suosio on laskenut selvästi. Esimerkiksi Satakunnan TE-toimistossa on alkuvuoden aikana käsitelty vajaa puolet vähemmän vuorottelusopimuksia kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Myös Varsinais-Suomessa vuorottelun suosio on hiipunut.

Vuorotteluvapaan ehdot muuttuivat viime vuoden alussa. (siirryt toiseen palveluun) Vuorotteluvapaan saa esimerkiksi pitää vain yhdessä, korkeintaan puolen vuoden, jaksossa. Aiemmin jopa vuoden vapaa kolmessa jaksossa oli mahdollinen.

Sopimustulva kuivunut

Viime vuoden alku oli TE-toimistoossa kiireistä aikaa, kun monet halusivat hakea vuorotteluvapaata vanhoilla kriteereillä.

– Siirtymäkauden aikana sopimuksia tehtiin urakalla. Nyt alkuvuoden aikana niitä on käsitelty noin kolmasosa tai vajaa puolet vähemmän kuin vuosi sitten samana ajankohtana, kertoo vastaava asiantuntija Matti Pynnä Satakunnan TE-toimistosta.

Pynnä pitää järjestelmää silti edelleen toimivana.

– Tarjoaa se kuitenkin edelleen mahdollisuuden hengähtää ja palata voimaantuneena töihin. Ja toisena puolenahan on työllisyysnäkökulma, koska sijaiseksi on palkattava työtön. Parhaimmassa tapauksessa sijaisuus kantaa pidemmällekin.

Kiristyneet ehdot harmittavat Tehyssä

Vuorotteluvapaalle jäädään eniten hoito- ja palvelualoilta sekä toimistotöistä. Teollisuuden puolelta hakemuksia tulee harvakseltaan

– Vuorotteluvapaa tarjoaa mahdollisuuden hakea panoksia työuran pidentämiseen, mikä tuntuu yhteiskunnassamme olevan suurena tavoitteena, kertoo ammattijärjestö Tehyn järjestöasiantuntija Riitta-Liisa Marjamäki.

Vuorotteluvapaan ehtojen kiristäminen harmittaa Marjamäkeä. Tehyläisten keskuudessa vuorotteluvapaan hakeminen on ehtojen kiristymisen jälkeen vähentynyt merkittävästi.

– Tämä on siinäkin mielessä harmillista, että käytäntö on tarjonnut monelle alalle tulevalle nuorelle mahdollisuuden pidempiaikaiseen määräaikaisuuteen. Se on tuonut alalle vetovoimaisuutta.