Kuopattujen lakihankkeiden lista venyy – Sipilä veneverosta: Tämä ei ole perumista

Perutut lakihankkeet ovat yltäneet otsikoihin pitkälti toistakymmentä kertaa tällä hallituskaudella.

politiikka
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Hallitus ilmoitti luopuvansa jälleen yhdestä lakihankkeestaan, kun se kuoppasi keskiviikkona moottoripyörä- ja veneveron.

Hallituspuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini hehkutti veneveron käyttöönottamista vielä syksyllä lennokkaasti. Soini ilmoitti tuolloin, että "herrojen huvikuunarit ja juppikootterit ovat tästä lähin verolla".

– Nyt se ei toteudu, ja tämän mukaan eletään, Soini muotoili keskiviikkona eduskunnassa.

– Emme halunneet moottoripyöriä verolle, ja koko paketin hinta on se, että molemmat otetaan pois (veneet ja moottoripyörät).

Soini väläytti korvaavien verotulojen etsimistä osinkoverotuksesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiisti, että kyse olisi perumisesta alkuunkaan. Hallitus on joutunut perumaan monia esityksiään ja vetämään niitä pois eduskunnasta, mutta vene- ja moottoripyöräverot kaatuivat jo valmisteluun.

– Emme peru, koska tästä ei ole hallituksen esitystä olemassa. Ei ole mitä perua, mutta hallitusohjelmassa mainittu toimi jätetään tekemättä, Sipilä selitti keskiviikkona.

Sipilän mielestä perumisesta ei voi puhua, vaikka veroista oli kirjaus hallitusohjelmassa.

– Ei ole perumista. Hallituksen esitykset, jotka tehdään, ovat perumisia. Jokainen toimi käy huolellisen valmistelun, niistä kuullaan lausunnot ja asiantuntijoita. Sitten päätetään hallituksen esityksistä. Tästä ei esitystä tulla tekemään, kuului Sipilän perustelu.

– Isosta kuvasta ja tavoitteista pidetään kiinni ja keinoja säädetään matkan varrella.

Oheisesta listasta selviää, että hallitus on aiemminkin "säätänyt keinojaan". Perutut lakihankkeet ovat yltäneet otsikoihin pitkälti toistakymmentä kertaa tällä hallituskaudella.

Helmikuu 2017

– Hallitus luopui moottoripyörä- ja veneverosta. Pääministerin mukaan tuotto jäisi vielä pienemmäksi kuin on arvioitu.

– Saariston yhteysalusliikenteen maksut peruuntuivat, mitä selitettiin tulevalla maakuntauudistuksella sekä kokeilusta saadulla palautteella.

Tammikuu

– Ministeri Anne Berner koki takaiskun, kun hänen luotsaamansa laaja liikenneuudistus ajautui muutamassa päivässä umpikujaan. Selvitys liikenneverkkoyhtiöstä piti keskeyttää ja aikeet autoverosta luopumisesta perua.

– Hallitus perui sakkojen jättikorotukset. Asiantuntijoiden mukaan sakkoja ei voi korottaa perustelemalla sitä pelkästään valtion rahasäkin paikkauksella. Sen sijaan sakot voivat kiristyä aiottua vähemmän.

Marraskuu 2016

– Hallitus perui esityksensä kotoutumistuesta, jota olisi maksettu oleskeluluvan saaneille työttömille maahanmuuttajille työmarkkinatuen sijasta. Asiantuntijoiden mukaan esitys olisi ollut ongelmallinen yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

– Hallitus perui aikeensa laskea vanhainkotien hoitajamitoitusta. Myös muun ympärivuorokautisen hoivahenkilöstön mitoitus pysyy ennallaan.

Lokakuu

– Hallitus perui rintamalisien indeksileikkaukset. Leikkauksista olisi saatu 200 000 euron säästöt.

– Hallitus muutti linjaansa eikä aikonutkaan ottaa yksityisiä yrityksiä hoitamaan työttömien haastatteluja. Perusteluna oli se, että haastattelijoiden täytyy olla viranomaisia. Lopulta yritykset saivat kuitenkin hoitaakseen osan haastatteluista.

– Hallitus luopui aikeista karsia yli 75-vuotiaiden vammaispalveluja. Ministerin mukaan ikäraja olisi ollut ongelmallinen.

Syyskuu

– Hallitus perui päivähoitomaksujen korotuksen. Julkisuuteen päätöstä perusteltiin kannustinloukkujen purkamisella ja erityisesti yksinhuoltajien työnteon helpottamisella.

Tammikuu

– Hallitus pani niin sanottujen pakkolakien valmistelun jäihin. Syynä oli se, että työmarkkinaosapuolet palasivat neuvottelemaan hallituksen vaatimasta kilpailukykysopimuksesta.

Marraskuu 2015

– Hallitus perui eläkeläisten asumistuen leikkaukset. Perustelu oli, että muutos olisi tarkoittanut joidenkin eläkeläisten asettamista kohtuuttomaan tilanteeseen. Ministeri iloitsi, ettei esitystä tarvitse viedä eteenpäin.

– Hallitus perui veronkiertäjien tehokkaan katumisen lakiesityksen. Myös hallintarekisteri "viivästyy".

– Hallitus pyörsi myös talousrikostutkintaan tekemänsä miljoonaleikkaukset.

Lokakuu

– Opiskelija- ja nuorisoasuntojen investointiavustusten leikkaus peruttiin. Taustalla oli hallituksen halu lisätä asuntorakentamista.

– Hallitus perui sakon muuntamisen vankeudeksi. Syyksi kerrottiin valtion heikko taloustilanne ja järjestelmän kalleus.

Syyskuu

– Hallitus veti takaisin puheet sunnuntailisien ja ylityökorvausten leikkauksista, joita oli arvosteltu jyrkästi. Tilalle piti tuolloin tulla leikkaus, jolla lomarahoista olisi napsaistu kolmannes pois. Tämäkin peruuntui, kun kilpailukykysopimus eteni.

Elokuu

– Hallitus perui Luonnonvarakeskuksen sekä Suomen ympäristökeskuksen yhdistämisen.