Presidentti Niinistö: Ukrainan kriisin tasaantuminen vähentää Venäjän uhan pelkoa

Ylen teettämän kyselyn mukaan Venäjän kehitystä uhkana pitävien suomalaisten määrä on pudonnut vuoden 2014 56 %:sta 47 %:iin.

politiikka
Presidenttipari Tampereella.
Heli Mansikka / Yle

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjän vuonna 2014 tekemä Krimin valtaus ja Venäjän toimet Itä-Ukrainassa aiheuttivat jyrkän nousun Venäjän kehitystä uhkana pitävien suomalaisten määrässä. Tämän päivän lukuja selittää Niinistön mukaan kriisin tasaantuminen.

– Kun on nähty, että vaikkakin kriisi yhä jatkuu, että se nyt pysähtyi niille aloilleen, niin on tavallaan yhtä luontevaa, että hivenen on tultu alaspäin näissä tuntemuksissa, sanoo Niinistö.

Niinistö kommentoi kyselyä maakuntamatkansa yhteydessä Tampereella.

Natoon suhtautumisessa epävarmojen määrän kasvu kiinnittää huomiota

Kyselyn mukaan sekä Suomen Natoon liittymistä kannattavien että sitä vastustavien määrä on jonkin verran laskenut. Niinistö kiinnittää huomiota siihen, että kantaansa muodostamattomien määrä on selvästi noussut.

– Saattaa olla, että monilla ei ole halua ilmaista kantaansa, tai siinä on varmasti punnukset puoleen ja toiseen, joten arvostan sitäkin mielipidettä, pohtii Niinistö.

Epävarmuus on kasvanut eniten nuorimmassa 15–24-vuotiaiden ikäluokassa. Varmin kanta oli 60–64-vuotiailla. Tätä saattaa Niinistön mukaan selittää se, että nuoret elävät toivottavasti valoisan tulevaisuuden toivossa, ja varttuneemmilla ikäluokilla on enemmän historian taustaa mielipiteissään.