Ärhäkät oireet pitävät koivuallergikon sisällä – liuoshoidosta toivotaan apua Nikolle

Koivun kiivain kukinta-aika on tarkoittanut kahdeksanvuotiaalle Niko Kuparille sisällä pysyttelyä. Nyt oireet saattavat lieventyä.

siedätyshoito
Niko Kupari leikkii legoilla.
Kalle Niskala / Yle

Kokkolalainen Niko Kupari on kärsinyt rajuista allergiaoireista kolmevuotiaasta asti. Mikään allergialääke ei ole auttanut koivulle allergisoitunutta poikaa täysin. Niko on joutunut pysyttelemään sisällä keväisin vähintään viikon verran.

Koivun siitepöly on aiheuttanut Nikolle hyvin vaikeita silmäoireita. Nikon äiti Annika Kupari kertoo, että päiväkodissa tilanne oli hankala, koska siellä ei poikaa voitu jättää sisälle muiden ulkoillessa. Koulussa sen sijaan Nikon tilanne on ymmärretty ja hän on saanut pysytellä välituntisin sisällä allergisoivimpaan aikaan.

Nikolle toivoa paremmasta

Tänä keväänä Niko saattaa päästä siitepölyaikaan jo ulos, sillä hän saa parhaillaan uudenlaista lääkehoitoa.

Kuparin perheelle olisi ollut tarjolla tehokas pistoksin annettu siedätyshoito, mutta pistosmäärien runsaus arvelutti äitiä. Siedätyspistosta olisi pitänyt käydä sairaalassa saamassa neljän kuukauden ajan joka viikko.

Kielenalusliuoshoidossa käytettävä suihke.
Kielenalushoidossa käytettävä suihke.Kalle Niskala / Yle

Suomessa on parin vuoden ajan saanut siedätyshoitoa ilman pistoksia, liuoksen muodossa. Kielen alle suihkautettavaa lääkettä on käytetty Euroopassa jo kymmenen vuoden ajan, mutta vielä viime aikoihin asti sitä on tarjottu Suomessa lähinnä yliopistopaikkakunnilla.

Emme me sillä linjalla mene, että pitäisi ihan ilman lääkkeitä pärjätä.

Annika Kupari

Kokkolassa asuva Kuparin perhe aloitti liuoshoidot oman paikkakunnan keskussairaalassa tammikuussa, sillä uusi hoitomuoto tuli sairaalan hoitovalikoimaan tämän vuoden alusta. Liuoshoito on vähitellen leviämässä myös muille pienemmille paikkakunnille Suomessa.

Hoito annetaan kotona

Erikoislääkäri Ewa Kosmala keskussairaalasta Kokkolasta kertoo, että kielenalushoitoa annetaan viiden kuukauden ajan vuodessa, tammikuusta toukokuuhun.

Hoito kestää kolme vuotta ja tulee maksamaan vajaat 2000 euroa. Rajoitetusti korvattavasta lääkkeestä joutuu potilas maksamaan itse suurimman osan.

Lasten erikoislääkäri Ewa Kosmala.
erikoislääkäri Ewa Kosmala.Kalle Niskala / Yle

Kuparin perhe kiittelee, että uudenlainen siedätyshoito vähentää sairaalakäyntejä. Vain ensimmäinen hoitokerta annetaan sairaalassa, loput kotona.

Lääkkeen pitäisi tehota jo ensimmäisen hoitojakson jälkeen, vaikkakin teho kasvaa kertojen myötä.

Hoidosta on yleensä vain vähän sivuvaikutuksia.

erikoislääkäri Ewa Kosmala

– Emme me sillä linjalla mene, että pitäisi ihan ilman lääkkeitä pärjätä. Toivon, että Niko voisi olla keväällä ulkona ilman rajuja silmäoireita, ihan niin kuin muutkin lapset, miettii Nikon äiti Annika Kupari.

Tehokas apu

Erikoislääkäri Ewa Kosmala arvioi, että liuoksena annettava siedätyshoito auttaa noin 90 prosenttia potilaista. Sitä voidaan antaa yli viisivuotiaalle lapselle, jolla on todettu IgE-välitteinen koivuallergia sekä oireita.

– Hoidosta on yleensä vain vähän sivuvaikutuksia. Alussa voi olla suun alueella kutinaa ja turvotusta, mutta ne menevät ohi muutaman kerran jälkeen, rohkaisee Kosmala.

Jos pahoihin oireisiin kyllästynyt allergikko haluaa vaivoistaan eroon liuoshoidolla, erikoislääkäri kehottaa ottamaan asian puheeksi omassa terveyskeskuksessa jo keväällä. Silloin ehtii erikoissairaanhoidon potilaaksi ennen seuraavaa tammikuuta, jolloin hoidot kannattaa aloittaa.

20.2.2017 kello 11:20 korjattu juttuun keskussairaalan nimi.