Hannukaisen kaivoshanke jarruttaa Ylläksen matkailuinvestointeja

Kolari valmistelee kaivokselle kaavaa, mutta merkittävä osa Ylläksen matkailuyrittäjistä ja lomamökin omistajista vastustaa kaivossuunnitelmia.

kaivokset
Kolari luontokeskus.
Uula Kuvaja / Yle

Sankka lumipyry peitti keskiviikkona Ylläksen Äkäslompolossa tunturit. Paikalliset iloitsivat, että ladut ja rinteet saadaan uuden lumen ansiosta huippukuntoon. Ylläksen luontokeskuksen Kellokkaan suojissa pohdittiin Hannukaisen kaivoshanketta ja matkailua pohtiva seminaarissa.

Ylläksen alueella toimivan ravintola- ja cateringyritys Cafe & Bar Roudan yrittäjä Mikko Lipponen jakaa monen matkailuyrittäjän huolen.

– Kaivoshanke pitäisi laittaa kokonaan pois, ne ovat kaksi ääripäätä, kaivos ja luontomatkailu eivät sovi toistensa kylkeen eivätkä päällekkäin, sanoo yrittäjä Mikko Lipponen seminaaritauolla.

Kunta haluaa kaivoksen ja matkailun

Jo kerran ruotsalaisyhtiö Northlandin konkurssiin tyssännyt Hannukaisen rautakaivoshanke viritettiin uudestaan pari vuotta sitten lappilaisen kaivosalan alihankintayrityksen Tapojärvi Oy:n omistajien yrityksen Hannukainen Mining Oy:n ostettua hankkeen. Nyt rautakaivokselle haetaan ympäristölupia ja kaavamuutoksia. Kolarin kunnanvaltuuston enemmistö kannattaa kaivosta

– Kaivos toisi tänne 320 suoraa työpaikkaa, meillä on tällä hetkellä noin 1400 työpaikkaa, niin kyllä työpaikkavaikutukset, taloudelliset vaikutukset olisivat merkittävät, että sen takia, vaikka se tilanne on haastava, tällä samalla alueella on monta eri toimijaa, niin halutaan selvittää, että millä edellytyksillä kaivos vois tulla, perustelee kunnanjohtaja Antti Määttä.

Kaivoskonflikti

Luonnonvarakeskuksen Luken uusin kysely osoittaa, että kaivoshanke jakaa mielipiteitä yhä selvemmin Kolarissa. Kaukana Ylläksen matkailualueesta ja aiotusta kaivoksesta asuvien enemmistö kannattaa kaivosta ja Ylläksen alueella asuvien ja matkailuväen enemmistö vastustaa.

– Kolari on hyvin jakautunut, polarisoitunut sen suhteen miten hankkeeseen suhtaudutaan, meiltä löytyy kaivoksen kannattajia mutta sitten löytyy paljon vastustajia, ja alueellinen jako, kauempana Ylläksestä kannatetaan, mutta Ylläksen alueella sitten vastustetaan sitäkin tuimemmin, toteaa Luonnonvarakeskuksen tutkija Mikko Jokinen.

– Kyllä Kolarissa on kaivoskonflikti, se on nyt tullut sillä tavalla selväksi eli kaivoksen vastustajat ovat järjestäytyneet, ryhmäytyneet ja viime viikonloppuna aloitettiin kansalaiskeräys.

Finnverassa havaittu Ylläksen investointien hyytyminen

Finnveran Pohjois-Suomen asiakkuuspäällikkö Kari Tuominen vastasi alkuviikosta Rovaniemellä Yle Lapin kysymykseen, että investointien jumiutuminen Hannukaisen kaivoskiistan vuoksi on huomattu.

– Olen viimeisen kuukauden aikana haastatellut aika montaa paikallista, perinteikästä yrittäjää ja he kyllä näkevät sen (kaivoshankkeen toim.lis) uhkana ja miettivät pitkään uskaltaako investoida ennen kuin sille asialle (kaivoshankkeelle toim.lis.) saadaan jonkinlainen ratkaisu. Matkailuinvestoinnit ulottuvat vuosien, kymmenien vuosien päähän ja silloin kun on tiedossa tämmöinen epävarmuustekijä, jonka he katsovat heikentävän alueen imagoa ja sitä kautta voi olla haitallista matkailulle, niin ei uskalleta toteuttaa niitä investointeja joita on ehkä muuten suunniteltu, sanoo Kari Tuominen Finnverasta.

Matkailuyrittäjä Mikko Lipponen Ylläksen Äkäslompolosta sanoo, että kaivoshanke varjostaa suunnitelmia.

– Kollegayrittäjät kertoo, että rahoitusta on vaikeampi saada omille hankkeille ja tuota ympäri Lappia tulee tällä hetkellä kovia investointiuutisia, lapin matkailu elää mahtavaa kulta ja nousukautta mutta täällä Ylläksellä meillä semmoista ei ole näkyvissä, sanoo Mikko Lipponen, yrittäjä Ylläkseltä.