1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Surmatun pohjoiskorealaisen poika opiskeli lännessä – kutsui setäänsä diktaattoriksi Ylen haastattelussa

Pohjois-Korean johtajan veljenpoika Kim Han-sol pysynee Macaossa Kiinan poliisin suojeluksessa.

Pohjois-Korea
Kim Han-sol
Kim Han-solYle

Malesian lentokentällä kuolleen, ilmeisesti myrkytetyn Kim Jong-namin lähiomaiset asuvat Kiinassa. Heistä ei ole kuulunut mitään Kimin kuoleman jälkeen. Hiljaisuus onkin luonnollista, mikäli Kimin surmasi Pohjois-Korean tiedustelupalvelu – niin kuin monet epäilevät.

Kim Jong-nam oli Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuoli. Hän oli muuttanut Pohjois-Koreasta Kiinaan 1990-luvulla.

Surmansa saanneen Kimin poika, 21-vuotias Kim Han-sol on singaporelaisen The Straits Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) nettisivujen mukaan Macaossa Kiinan viranomaisten suojeluksessa. Hän asuu siellä äitinsä kanssa. Tieto perustuu eteläkorealaisen tiedusteluasioista perillä olevan kansanedustajan arvioon.

Elisabeth Rehn haastatteli

Kim Han-sol on asunut Kiinalle kuuluvassa Macaossa suurimman osan elämäänsä. Vuonna 2011 hän opiskeli Mostarin kansainvälisessä lukiossa Bosnia-Hertsegovinassa. Lukion puuhanaisiin kuulunut Elisabeth Rehn haastatteli häntä vuonna 2012. Haastattelu esitettiin Yle Fem -kanavalla.

Haastattelussa Kim tuli käyttäneeksi sedästään Kim Jong-unista sanaa "diktaattori" ja uneksivansa Koreoiden jälleenyhdistämisestä.

Seuraavana vuonna Kim aloitti opinnot Le Havressa Ranskassa Sciences-Po-yliopistossa. Tuolloin kerrottiin myös, että poliisi oli lisännyt vartiointia hänen asuntolansa lähellä, ja hänen nimensä oli poistettu postilaatikosta. Turvatoimien arveltiin liittyvän sekä taannoiseen haastatteluun että Pohjois-Koreassa meneillään olleisiin puhdistuksiin.

Lue seuraavaksi