Koe uusi yle.fi

Yle lähettää penkkarit suorana – hyppää mukaan abien keskelle juhlahumuun

Välitimme helsinkiläisabien tunnelmat suorana kuorma-auton lavalta kello 12.45 alkaen.

penkkarit
penkkariajelu helsinki 2016
Yle

Monelle penkkaripäivä on talven paras päivä. Ilmassa väreilee lupaus keväästä ja vanhakin nuortuu abiturienttien riemua seuratessaan. Samaa mieltä on ylikomisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisista.

– Helsingissä on satoja tapahtumia vuosittain, mutta penkkareista henkii positiivisuus ja ilo. Poliisi on mukana penkkareissa pitämässä huolta turvallisuudesta ja liikenteen sujuvuudesta, Pasterstein sanoo.

Penkkariautojen letka täyttää Helsingin keskustan torstaina kello 13–14. Reitti on se perinteinen. Kulkue on Kauppahallin kohdalla noin yhden pintaan ja jatkaa sitten reittiä Ehrenströmintie – Laivasillankatu – Eteläranta – Pohjoisesplanadi – Lönnrotinkatu – Hietalahdentori – Bulevardi – Yrjönkatu – Uudenmaankatu – Erottajankatu – Eteläesplanadi – Eteläranta.

Reitti kierretään tuttuun tapaan kahdesti.

Kartta penkkarireitistä Helsingissä.
Penkkariletka kiertää reitin kahdesti kello 13-14 -välisenä aikana.Yle Uutisgrafiikka

– Tällä reitillä on menty jo pidemmän aikaa. Reitti on aikoinaan valikoitunut juuri tällaiseksi, koska se kiertää laajasti kaupungin ja sen äärelle mahtuu paljon jalankulkijoita. Toki liikenneturvallisuuden takia olisi fiksumpaa ajaa jossain Tattarisuon varikolla, ylikomisario heittää ja lisää heti perään:

– Mutta kun on tarkoitus juhlia koulujen päättymistä, niin totta kai juhlan pitää saada paljon näkyvyyttä osakseen.

Poliisi suosittelee, että yksityisautoilua vältetään keskustana penkkariajojen aikaan, jotta suuremmilta ruuhkilta vältyttäisiin.

Penkkarihumu houkuttelee joka vuosi kymmeniä tuhansia ihmisiä katujen varsille. Ylikomisario kertoo, että abeja on ohjeistettu heittämään karkkia vain jalkakäytäville. Ajoteille tipahtavat namut kun saattavat aiheuttaa vaaratilanteen.

– Lapsen harkintakyky saattaa helposti pettää, jos hän näkee karkin ajotiellä. Siinä lähdetään helposti säntäilemään.

Tänään torstaina itsekin penkkareita seuraamaan suuntaava Pasterstein muistelee, ettei olisi kuullut penkkareissa tapahtuneen ainakaan viime vuosina mitään vakavaa.

Yle Uutiset lähettää penkkariajelun tunnelmat suorana kello 12.45 alkaen Töölön yhteiskoulun lukion kuorma-auton lavalta sekä Pohjois-Esplanadilta. Lähetystä voi seurata Yle Uutisten nettisivuilla sekä Yle Areenassa.