1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tieliikenne

Uudet liikennemerkit: kieltokyltti liian hiljaa ajaville ja nastarenkaille

Leveillä kehäteillä yksi kaista voitaisiin varata hitaasti kulkeville ajoneuvoille.

Uudet liikennemerkit: vähimmäisnopeus (vas.) ja nastarenkaiden käyttökielto (oik.). Kuva: Liikenne- ja viestintäministeriö

Liian hiljaa ajaminen voidaan kieltää jatkossa liikennemerkillä. Uusi vähimmäisnopeudesta kertova merkki sisältyy ehdotuksiin, joita liikenne- ja viestintäministeriö kasasi tieliikennelain kokonaisuudistukseen.

Tahallinen alinopeus on jo nyt tieliikennelaissa (siirryt toiseen palveluun) kielletty. Käytännössä poliisi jakaa aiheesta minimaalisen määrän sakkoja vuositasolla (siirryt toiseen palveluun).

Liikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Liikennevirastosta kertoo, että uusi merkki voisi tulla käyttöön esimerkiksi isojen kaupunkien lähellä kulkevilla kehäteillä, joissa on kolme kaistaa yhteen suuntaan. Jos kehätielle menee hitaalla työkoneella tai muuten vain haluaa ajaa hitaasti, tulisi ajatuksen mukaan ajaa laitimmaisella kaistalla – vähän niin kuin monin paikoin ulkomailla tehdään.

Liikenne- ja viestintäministeriön yli-insinööri Mikko Karhunen sanoo puolestaan, että hitaan ajon kieltävä merkki voisi olla käytössä tilanteissa, joissa halutaan kieltää yhdellä selkeällä merkillä esimerkiksi traktorit moottoritiellä.

Nastakielto mahdollinen ilmanlaadun parantamiseksi

Uusien liikennemerkkien joukkoon kuuluu myös merkki, jolla kielletään ajamasta nastarenkailla tietyllä tieosuudella.

– Nastarengaskielto on kopioitu Ruotsista, Liikenneviraston Österman sanoo.

Hänen mukaansa Tukholmassa on pieni määrä kadunpätkiä, joissa ilmanlaatuun liittyvistä syistä on haluttu kieltää sellaisilla autoilla ajaminen, joissa on nastarenkaat alla. Nastarenkaat jyrsivät tien pinnasta irti pienhiukkasia, jotka hengitettynä lyhentävät elinikää.

– Kielto on voimassa hyvin pienellä alueella. Sillä ei haluta hankaloittaa liikaa autoilijoiden elämää, Österman sanoo.

Sekä Östermanin että liikenne- ja viestintäministeriön Karhusen mukaan juuri nyt ei ole tiedossa yhtään tiettyä paikkaa, jossa vähimmäsnopeusmerkkiä tai nastarenkaat kieltävää merkkiä välittömästi käytettäisiin. Muutoksilla varaudutaan tulevaisuuden tarpeisiin.

Pieniä muutoksia kymmeniin liikennemerkkeihin

Nämä kaksi edellä esiteltyä merkkiä eivät ole ainoita uusia liikennemerkkejä (siirryt toiseen palveluun). Uusiksi merkeiksi ehdotetaan esimerkiksi symbolia, joka näyttää sähköautojen latauspisteen.

Liikenne- ja viestintäministeriön esittämiä uusia liikennemerkkejä. Kuva: Liikenne- ja viestintäministeriö

Samalla jopa kymmeniä liikennemerkkejä viilataan vähän. Joissakin merkeissä muutokset ovat niin vähäisiä, että ihmissilmä ei niitä helposti huomaa – tyyppiä muutaman millin muutos viivaan siellä ja toiseen täällä. Näillä pienillä muutoksilla parannetaan näkyvyyttä pimeässä.

Lisäksi useisiin merkkeihin tehdään muutoksia, jotka ovat jo jollain tasolla havaittavissa. Nuolien kärjet muuttuvat terävämmiksi tai ajoneuvojen kuvat suoraviivaisemmiksi.