Hyppää sisältöön

Trump ei pidä kahta valtiota välttämättömänä Lähi-idän rauhalle

Presidentti Donald Trump olisi myös valmis siirtämään Yhdysvaltojen suurlähetystön Jerusalemiin. Lähetystön siirto on poliittisesti arkaluontoinen asia.

Kuva: Mandel Ngan /Lehtikuva / AFP

Presidentti Donald Trump ei pidä edeltäjiensä tavoin kiinni pitkäaikaisesta vaatimuksesta niin sanotusta kahden valtion ratkaisusta. Lehdistötilaisuudessaan Trump ei tyrmännyt julkisuuteen levinneitä tietoja, joiden mukaan Yhdysvallat saattaisi luopua pitkäaikaisesta politiikastaan, jonka mukaan Israelin ja palestiinalaisten konfliktin ratkaisu edellyttää uuden valtion perustamista palestiinalaisille.

– Yksi vai kaksi valtiota. Minä olen tyytyväinen ratkaisuun, joka sopii molemmille osapuolille, Trump sanoi Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat voi tukea Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluja, mutta vastuu on neuvotteluosapuolilla. Trump korosti, että sekä Israelin että palestiinalaisten on tehtävä myönnytyksiä.

Pääministeri Netanjahu kuitenkin asetti rauhalle kaksi ehdotonta ehtoa: palestiinalaisten on tunnustettava Israel juutalaisena valtiona ja lisäksi Israelilla on oltava täydet oikeudet valvoa Välimeren ja Jordan-joen välissä olevan alueen turvallisuutta.

Turvallisuus ja Israelin tunnustaminen ovat olleet Israelin vaatimuslistalla jo vuosia. Vaatimukset ovat kova pala palestiinalaisille.

Tiedotustilaisuudessa Trump myönsi, että hän mieluusti näkisi Yhdysvaltojen suurlähetystön siirtyvän Tel Avivista Jerusalemiin. Hän ei antanut ehdotonta lupausta, että lähetystö siirtyy Jerusalemiin.

Lähetystön siirtäminen Jerusalemiin on diplomaattisesti arka aihe, koska sekä palestiinalaiset että Israel pitävät kaupunkia pääkaupunkinaan, minkä vuoksi suurin osa suurlähetystöistä on sijoittunut Tel Aviviin.