Presidentti Niinistö vitsaili Trumpista maakuntamatkallaan: "Sormet ei pelaa Twitterissä ollenkaan siihen malliin"

Mäntässä puhunut Sauli Niinistö vakuutti toriyleisölle, että Suomella ei ole erityistä uhkaa.

Sauli Niinistö
Presidentti kättelemässä kansaa Mäntän torilla.
Heli Mansikka / Yle

Leppoisa presidenttipari saapui Mäntän torille hieman puoli viiden jälkeen iltapäivällä. Sauli Niinistöä ja puolisoaan Jenni Haukiota vastassa oli torin täydeltä yleisöä, arvioiden mukaan ihmisiä oli paikalla yli tuhat.

Presidentti piti toriyleisölle kymmenminuuttisen puheen, jossa hän kävi läpi niin kotimaan kuin kansainvälisenkin tilanteen.

Yhdysvaltain uudesta presidentistä Trumpista presidentti herkesi vitsailemaan.

– Vähän käy kateeksi, kun minulla ei pelaa sormet Twitterissä ollenkaan siihen malliin, että saisi kerran tunnissa ajatuksensa ulos. Siinä on se hyvä puoli, että ehtii ajatella ensin, Niinistö naureskeli ja sai yleisöltä reippaat aplodit.

Presidentti puhuu toriyleisölle.
Niinistö piti Mäntän torilla tasan 10 minuuttia kestäneen puheen ilman paperia.Heli Mansikka / Yle

Niinistö sanoi, ettei hän halua maalata uhkakuvia, kuten nyt paljon tehdään.

– Minä en sellaista pensseliä käyttäisi. Ei Suomella ole sinänsä ole minkäänlaista hätää, ei meitä mikään uhkaa. Se ei tarkoita, että me olisimme niin toisarvoisia, että emme kiinnosta ketään. Mutta ei meitä mikään eriksensä uhkaa. Enkä jaksa uskoa siihenkään, että jossain Itämeren alueella alkaisi syntyä suuria konflikteja, suuria kriisejä.

Niinistön mukaan suomalaisten täytyy kuitenkin vakavasti ymmärtää se, että maailma on tullut pienemmäksi. Se, mitä tapahtuu toisella puolella maapalloa, vaikuttaa meidän elämäämme. Niinistö painotti erityisesti ilmastonmuutoksen merkitystä.

– Ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä paluu kansainväliseen sopimusjärjestelmään olisi äärettömän tärkeää. Se on meidän turvamme tae.

"Nyt kannattaa laittaa hymyä huuleen"

Presidenttiparin maakuntamatkat juhlistavat 100-vuotiasta Suomea. Presidentti käytti ison osan puheestaan valamalla kuulijoihin uskoa siitä, että Suomi on kaikilla mittareilla hyvä maa elää.

– Me elämme valtavan hienossa maassa. Sitä ei ehkä tule ajatelleeksi, kun on niitä jokapäiväisiä kiireitä. Mutta aina kun maailmalla tehdään vertailu hyvässä, Suomi on varmuudella kymmenen, monesti viiden parhaan joukossa ja usein mitalisijoilla.

– Nyt kannattaa pistää vähän hymyä huuleen, me olemme maailman viidenneksi onnellisin kansa, Niinistö hehkutti.

Niinistön mukaan Suomen vakaan yhteiskunnan paras takuu on siinä, miten ihmiset kohtelevat toisiaan.

– Suomalainen yhteiskunta on vahva, ja edelleenkin meissä elää se käsitys ja tunne, että siitä naapurista pidetään huolta. Se on nimenomaan vakauden varmin tae.

Jenni haukio seisoo torilla kukkakimppu kädessä.
Jenni Haukio kuunteli puolisonsa puhetta toritasolta.Heli Mansikka / Yle

Presidentti korosti myös vastuuta. Niinistöä kiusaa, kun hän kuulee sanottavan, että "vastuu painaa hartioita" tai "vastuu velvoittaa". Niinistö haastoi ajattelemaan toisin.

– Olette kaikki varmasti tunteneet sen päivän, kun on onnistunut tekemään jotain tärkeää, pientä tai suurta. Kuinka hienoa on silloin painaa pää tyynyyn illalla. Tätä kautta minä päädyn siihen, että itse asiassa vastuu on elämän ilon lähde. Silloin, kun sitä ei ole liikaa vaan sitä on mittansa mukaan. Kun sen täyttää, siitä tulee valtavan hyvä olo.

Puheen jälkeen Niinistö ja hänen puolisonsa jalkautuivat toriyleisön keskelle pitkäksi toviksi kättelemään ja juttelemaan ihmisten kanssa. Kierroksen päätyttyä Niinistö summasi päivän antia positiiviseksi.

– Ihmiset ovat ystävällisiä ja oli paljon iloisia ilmeitä. Aidostikin tuntui, ettei mitään valtavaa tyytymättömyyden aihetta ole.

Presidenttipari vieraili keskiviikkona Pirkanmaalle suuntautuneella matkallaan myös Tampereella. Lisää kuvia maakuntamatkasta löytyy täältä.

Presidenttipari ihmisten ympäröimänä Mäntän torilla.
Hyvä mittari suomalaisen yhteiskunnan vakaudesta lienee se, että maakuntamatkoillaan presidenttipari voi jalkautua sananmukaisesti kansan keskelle. Heli Mansikka / Yle