Hyppää sisältöön

Analyysi: Ministeri Mattisin Nato-vierailu etenee kannustuksen ja kiristyksen rajoilla

Presidentti Trumpin viesti Euroopan puolustusmenojen lisäämisestä meni tehokkaasti perille, kirjoittaa kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

James Mattis Kuva: Franck Robichon / EPA

BRYSSEL Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis sanoi toimittajille Naton päämajan sisäänkäynnillä sen, mitä eurooppalaiset odottivat ja halusivat kuulla: Nato on yhä Yhdysvalloille peruskallio.

– Kiitos lämpimästä tervetulotoivotuksesta toiseen kotiini, Mattis sanoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergille.

Ystävälliseen viestiin tosin sisältyi odotettu kehotus, että eurooppalaisten  pitäisi käyttää enemmän rahaa puolustukseensa. Senkin Mattis sanoi siteeraten nimeltämainitsematonta eurooppalaista puolustusministeriä, joka oli sanonut, että maailman parhaasta puolustuksesta nauttivien on oikein myös maksaa oma osansa.

Pari tuntia myöhemmin Mattisin esikunta ryhtyi jakelemaan kokousta seuraavalle lehdistölle paperiversiota puheesta, jonka ministeri piti suljettujen ovien takana muille puolustusministereille. Puheessa on kohta, jonka voi tulkita eräänlaiseksi kiristykseksi:

– Jos kansakuntanne eivät halua, että Yhdysvallat keventää sitoutumistaan tähän liittoumaan, jokaisen maan on osoitettava tukea yhteiselle puolustuksellemme, Mattis oli tekstin mukaan sanonut.

Mattisin lehdistölle antama lausunto oli kannustusta. Ministereille pidetty puheenvuoro taas lähenteli kiristystä. Se on lähempänä presidentti Trumpin vaalikampanjan aikana antamia lausuntoja, joissa Trump sanoi että Yhdysvallat ei välttämättä tule sellaisten Nato-maiden tueksi jotka eivät kanna korttaan kekoon.

Kahden raiteen taktiikka Mattisin tiedotuksessa lienee ollut tietoinen valinta, mutta sen tarkoitusperät jäivät hämärän peittoon. Mattis jätti epäselväksi senkin, mitä sitoutumisen keventäminen käytännössä voisi tarkoittaa.

Uhkaus näyttäisi kuitenkin tehonneen. Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan jäsenmaat harkitsevat nyt, pitäisikö jokaisen maan laatia suunnitelma ja aikataulu siitä, miten ne saavat nostettua puolustusmenonsa kahteen prosenttiin BKT:sta.

Asiaan palataan viimeistään toukokuun huippukokouksessa, jossa Yhdysvaltoja edustaa presidentti Donald Trump.

.
.