1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmavalvontaa ja legenda hirmuhallitsijasta – pieni maja Kainuun katolla on tarinoita täynnä

Vuokatinvaaran rinteeseen kätkeytyvällä mökillä on ollut iso rooli niin metsän kuin Suomenkin turvallisuudessa.

rakennukset
Ripa's Kuppila Vuokatissa
Ripa's Kuppilasta löytyy vanhoja vieraskirjoja 1930-luvulta asti. Legendan mukaan Veikko Huovinen kirjoitti yhden vieraskirjan sivulle "Adolf Hitler kävi täällä".Ville Kinnunen / Yle

SotkamoHarva löytää Vuokatin rinteillä sijaisevaan kuppilaan, ja vielä harvempi tietää sen mielenkiitoisen tarinan, johon kytkeytyvät edesmennyt sotkamolaiskirjailija Veikko Huovinen, palovartijoiden tarinat, natsi-Saksan hirmuhallitsija sekä ripaus Suomen ilmavalvonnan historiaa.

– Historia osoittaa tämän talon ja Vuokatinkin historian monipuolisuuden, yrittäjä Risto Suvikas sanoo salaperäisesti.

Risto Suvikas kertoo, että monet kävijät kyselevät talon alkuperää, ja mistä tupa on siirretty. Pieni ja punainen hirsitalo seisoo kuitenkin alkuperäisellä paikallaan, havupuiden katveessa lähellä Vuokatinvaaran lakea.

– Tämä rakennus on rakennettu vuonna 1937 tälle paikalle aluemetsänhoitaja Huovisen käskystä. Tästä tuli palovartijan maja osana Vuokatin ja koko Kainuun verkostoa, Ripa's Kuppilan yrittäjä Risto Suvikas kertoo.

Kuinka ollakaan, nepotismia oli jo siihenkin aikaan, ja isä oli hoitanut hänelle työpaikan.

Risto Suvikas

Tarkoituksena oli suojella vihreää kultaa. Palovartijat päivystivät tornissaan ja tarkkailivat missä näkyy savua tai liekkejä. Kun he havaitsivat palon, veivattiin kampipuhelimella numero ja hevosvetoiset palonsammutusyksiköt lähtivät liikkeelle, mikäli kyseessä oli metsäpalo.

– Tämä on aluperinkin rakennettu siten, että palovartijat asuivat toisella puolella, joka oli oma lukittu tilansa. Toinen puoli oli käymistupa. Jo silloin vuonna 1937 Vuokatissa oli matkailijoita.

Matkailijat asuivat Sotkamossa, josta he tulivat suksilla Vuokattiin hiihtämään ja katsomaan komeita maisemia.

Kaukotähystyspaikka säästyi pommituksilta

Pienen osan talon historiasta paljastavat vieraskirjat.

Vanhin vieraskirja, joka Ripas’s Kuppilasta löytyy on vuosilta 1937–1939. Se on sotkamolaisen paikallishistorioitsijan, Unto Korhosen lahjoittama. Korhonen oli pitänyt kirjan tallessa, ja kahvilassa oleva kirja on näköispainos siitä. 1960-luvulta alkaen vieraskirjoja on tallessa enemmänkin.

Sodan aikana ei pidetty vieraskirjaa, vaan vaaran laella sijaitsevassa tuvassa päivystivät ilmavalvontatehtävissä olevat lotat.

– Heitä on vielä joukossamme ja aina kuulee heidän lastensa ja lastenlastensa tarinoita, että isoäiti tai äiti oli täällä aikanaan lottana, Suvikas kertoo.

Punainen tupa säästyi pahimmilta pommituksilta, vaikka se oli kaukotähystyspaikka.

Ripa's Kuppila Vuokatissa
Tässä mökissä Veikko Huovinen kirjoitti ensimmäisen kirjansa alun.Ville Kinnunen / Yle

– Täältä havainnoitiin desanttien pudotuksia ja Neuvostoliiton pommituksia rautatielinjalle, koska tämä oli Kontiomäki–Joensuu–Lappeenranta-linja. Joukkojen siirtoja pystyttiin tekemään rautateitse, joten venäläiset pyrkivät estämään kuljetuksia pommituksilla.

Vuokatti sai osansa sodan tuhoista. Pikkupoikana Suvikas tutki pommikuoppia leikeissään, ja jälkiä voi löytää edelleen.

Huovinen tähyili tulipaloja kesätyönään, mutta missä on Hitler?

Havukka-ahon ajattelijan isä Veikko Huovinen on eittämättä tuvan kuuluisin ja mielenkiintoisin käyttäjä.

– Vuonna 1948 Veikko Huovinen opiskellessaan maatalous- ja metsätieteellisessä metsänhoitajaksi oli täällä kesätöissä. Kuinka ollakaan, nepotismia oli jo siihenkin aikaan, ja isä oli hoitanut hänelle työpaikan. Huovinen oli täällä palovartijana, Suvikas kertaa.

Näitä vanhoja perinteitä mekin olemme säilyttäneet. Rytmimme on täysin sama.

Risto Suvikas

Merkittävintä on kuitenkin se, että työnsä ohessa Huovinen kirjoitti ensimmäisen kirjansa ensimmäisen osan vaaran katveessa.

– Kirjan takasivulla kerrotaan, että tämä on kirjoitettu kesällä Vuokatin palovartijan majassa ja opiskelijakämpässä Helsingissä, eli Veikko Huovinen oli tämän paikan tunnetuin palovartija, Suvikas kertoo.

Suvikkaalta kysytään usein, että pitääkö paikkansa, että Huovinen olisi kirjoittanut johonkin paikan vieraskirjoista "Adolf Hitler kävi täällä" käydessään palovartijan majassa. Huovinen on kirjoittanut muun muassa kirjan Veitikka, joka sekoittaa faktaa ja fiktiota Hitleristä.

– Kirjaa ei ole kovista etsinnöistä huolimatta löytynyt. Jatkamme etsintöjä, Suvikas sanoo.

Paikka johon pitää eksyä tai etsiytyä

Ripa’s Kuppila on paikka, jota ei mainosteta isosti rinteillä. Moni ei tiedä paikan olemassaolosta, vaan sinne täytyy eksyä tai tietoisesti etsiytyä.

Se on Risto Suvikkaan mukaan tarkoituskin. Kahvilaan ulkotulien, tuoksun tai sisältä kuuluvan musiikin avulla suunnistanut saa kuuman kupposen lisäksi mukavan kokemuksen. Siinä on eksotiikkaa.

– Meidät pitää löytää.

Ripa's Kuppila Vuokatissa
Kävijä löytää pieneen kahvilaan ulkotulien ja musiikin avulla.Ville Kinnunen / Yle

Kuppila on perustettu vuonna 1966, eli viime vuonna juhlittiin paikan 50-vuotispäiviä. Aluksi urheiluopiston ylläpitämä kahvila toimi kesäisin ja vasta 1970-luvulla kahvila oli avoinna talviaikaan. Silloin rinteillä oli ensimmäinen pitkä hissi.

– Urheiluopisto piti kahvilaa auki muutaman viikon joulun aikaan ja hiihtolomasta eteenpäin päivittäin. Näitä vanhoja perinteitä mekin olemme säilyttäneet. Rytmimme on täysin sama.

Vuonna 1981 rinteet siirtyivät urheiluopiston omistuksesta Huippupaikat Oy:lle ja kahvila suljettiin, koska sitä oli liian hankala hoitaa. Rakennukseen ei tule vesijohtovettä ja autollakin pääsee vain 50 metrin päähän.

– Vieläkin hoitaminen on aika hankalaa. Vesipäniköiden vetäminen hankia pitkin on aika hankala homma.

Täältä havainnoitiin desanttien pudotuksia ja Neuvostoliiton pommituksia rautatielinjalle.

Risto Suvikas

Vuoteen 1989 saakka talon ovet pysyivät suljettuina.

– Keväällä laskiessani useat kerrat tästä ohi, totesin, että tuonhan voisi avata ja kysyin sen aikaiselta toimitusjohtaja Veikko Mantilalta, että miten olisi, voisinko minä vuokrata tuon ja pitäisin ainakin yhden kauden. Siitä se alkoi, kun Veikko totesi, että se on sinun.

Sesongit ovat niin lyhyitä, että kun kaikki tavarat on saatu paikalleen, niin alkaakin jo kesä. Viikot 8 ja 9 ovat kauden vilkkaimmat.

– Silloin kaiken pitää pelata.

Lue seuraavaksi