1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaurabuumi jatkuu – viljelyala lisääntymässä

Viljelijöitä ilahduttaa kauran käytön lisääntyminen suomalaisessa elintarviketeollisuudessa. Tieto kauran terveysvaikutuksista on lisännyt kauran käyttöä viime vuonna yhdeksällä miljoonalla kilolla eikä buumi ole kääntymässä laskuun.

Kotimaan uutiset
Kauraa pellossa.
Elintarviketeollisuus lisäsi kauran käyttöä 9 miljoonalla kilolla.Ismo Pekkarinen / AOP

Jämsäläinen viljelijä Kalle Hankamäki on lisäämässä kauran viljelyalaa ensi kesänä ja kehottaa muita viljanviljelijöitä tekemään samoin.

– Se ei ole vaikeaa, jos on omaa siementä käytössä. Mutta siementä on saatavana myös kaupoista ja pakkaajilta. Tässä mennään jo kevättä, joten siemenkaupoille kannattaa lähteä kiireen vilkkaa, vinkkaa Hankamäki.

Kaura on vähän helpompi viljellä kuin vehnä ja ohra.

Kalle Hankamäki

Elintarvikekauran hinta on tällä hetkellä Hankamäen mukaan kilpailukykyinen ohraan ja vehnäänkin verrattuna. Hän itse aikoo lisätä kauranviljelyä ensi kesänä merkittävästi.

– Keski-Suomi on erinomainen kauranviljelyalue. Kaura on vähän helpompi viljellä kuin vehnä ja ohra. Siksi kauraa kannattaa viljelysuunnitelmissa suosia.

Kauran käyttö elintarviketeollisuudessa on kasvanut jo rukiin tasolle, mutta molemmat jäävät vielä kauas vehnän käytöstä. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen tilaston mukaan kotimainen elintarviketeollisuus käytti kauraa 84 miljoonaa kiloa, yhdeksän miljoonaa kiloa edellisvuotta enemmän. Rukiin käyttö oli 89 miljoonaa kiloa. Vehnää elintarviketeollisuus käytti peräti 240 miljoonaa kiloa.

Kauran rehukäyttö vähenee

Elintarvikkeiden lisäksi kauraa hupeni rehuteollisuuteen 184 miljoonaa kiloa. Määrä väheni 25 miljoonaa kiloa edellisvuodesta.

Kaikkia kotimaisia ja ulkomaisia viljalajeja teollisuus käytti yhteensä 1 344 miljoonaa kiloa. Se on 47 miljoonaa kiloa vähemmän kuin vuonna 2015.

Eniten teollisuudessa käytettiin ohraa: 517 miljoonaa kiloa. Elintarvikekäyttöä siitä oli vain kaksi prosenttia eli 11 miljoona kiloa.

Kuluttajat ovat ymmärtäneet kauran terveysvaikutukset.

Kalle Hankamäki

Teollisuus ja viljan välittäjät ostivat viljaa suoraan maatiloilta yhteensä 1 967 miljoonaa kiloa vuonna 2016. Määrällisesti eniten maatiloilta ostettiin ohraa. Eniten lisääntyivät kauran sekä rypsin ja rapsin ostot. Kauraa tuli markkinoille yhteensä 585 miljoonaa kiloa. Vuoden lopussa siitä oli varastoissa 175 miljoona kiloa.

– Kauran arvostus on lisääntymään päin hyvinkin voimakkaasti. Terveysvaikutteista on puhuttu pitkään ja nyt näyttää siltä, että myös kuluttajat ovat ymmärtäneet kauran terveysvaikutukset, kertoo Kalle Hankamäki.

Luke kerää viljan kauppatiedot sekä kotimaisen ja ulkomaisen viljan käyttötiedot teollisuudessa neljä kertaa vuodessa ja varastotiedot kaksi kertaa vuodessa. Tarkemmat tiedot, tilastot ja taulukot löytyvät Stat.luke.fi (siirryt toiseen palveluun)-palvelusta.

Viljan käyttö teollisuudessa 2016.
Viljan käyttö teollisuudessa 2016.Luonnonvarakeskus
Lue seuraavaksi