Omakotitalot kallistuvat – Helsingissä, Turussa ja Tampereella hinnat nousivat jopa kymmenyksen

Omakotitalojen keskihinnat nousivat viime vuonna nopeimmin etelän suurissa kaupungeissa. Hintahuippu on edelleen Espoo, jossa keskimääräinen hinta omakotikiinteistöstä oli viime vuonna lähes puoli miljoonaa euroa.

kiinteistökauppa
Omakotiatlo
Ismo Pekkarinen / AOP

Omalla tontilla seisovien omakotitalojen hinnat nousivat viime vuonna suurissa kaupungeissa. Maanmittauslaitoksen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Helsingissä, Turussa ja Tampereella keskiarvohinnat hyppäsivät noin kymmenellä prosentilla. Hieman lisää hintaa kertyi myös Espoossa ja Oulussa.

Eniten omakotitalosta saa pulittaa Espoossa, jossa viime vuoden kiinteistökauppojen keskiarvohinta oli 470 000 euroa. Vaikka hinnat nousivat eniten Turussa (13%), keskihinta on siellä vain puolet Espoon tasosta. Uudellamaalta löytyvät myös kalleimmat lomamökit: Koko maassa lomamökkien keskihinta oli 97 000 euroa, mutta Uudellamaalla kaava-alueilla sijaitsevien rantamökkien keskihinta oli lähes kaksinkertainen (182 000 euroa).

Ulkomaalaisia ostajia Suomen kiinteistömarkkinoilla on verrattain vähän. Venäläiset ostivat viime vuonna Suomessa 155 kiinteistöä. Huippuvuosi venäläiskaupoissa oli 2008. Silloin venäläiseen omistukseen päätyi kuusinkertainen määrä Suomessa sijaitsevia kiinteistöjä.

Tiedot ilmenevät Maanmittauslaitoksen kiinteistökauppojen tilastosta (siirryt toiseen palveluun). Maanmittauslaitoksen kauppatilastossa näkyvät vain kiinteistöt eli omalla tontilla seisovat omakotitalot, eivät siis vuokratontille rakennetut.