Koe uusi yle.fi

Lappeenrannan reittilennot peruuntumassa – maakuntajohtajan väitetään sabotoineen suunnitelmat

Lentoasemasäätiön toimitusjohtajan mukaan reittilentojen aloittaminen ensi kesänä vaatisi ihmeen. Maakuntajohtaja kiistää syytökset.

lentoliikenne
Lappeenrannan lentoasema
Yle

Sopimus reittilentojen aloittamisesta Lappeenrannan lentokentältä kariutuu erittäin suurella todennäköisyydellä. Sopimus ja lentoyhteydet piti alun perin julkistaa huomenna perjantaina.

Lennot olisivat alkaneet jo ensi kesänä. Saimaan lentoasema säätiön toimitusjohtaja Olli Naukkarinen ei sopimussyistä paljasta lentoyhtiötä tai -kaupunkeja. Naukkarinen kuitenkin kertoo, että Lappeenrannasta olisi voinut lentää Keski-Eurooppaan päivittäin. Yhteys olisi ollut keskuskaupunkiin, josta kaikkiin merkittäviin eurooppalaisiin kaupunkeihin ja lomakohteisiin olisi ehtinyt puoleen päivään mennessä.

– Todellisen ihmeen pitää tapahtua, että lentoja olisi ensi kesänä, Naukkarinen sanoo.

Kovaa kritiikkiä maakuntajohtajalle

Naukkarinen kritisoi erittäin kovasananaisesti maakuntajohtaja Matti Viialaisen toimintaa. Naukkarisen mielestä Viialainen on pääsyyllinen lentojen peruuntumiseen. Naukkarisen mukaan "maakuntajohtajan sooloilu on systemaattisesti sabotoinut" yritykset reittilentojen käynnistämisestä.

Tieto reittilentojen aloittamisesta vuoti sanomalehti Etelä-Saimaan (siirryt toiseen palveluun) kautta julkisuuteen viime viikonloppuna. Lehdessä Viialainen kertoi pitävänsä suunnitelmaa lentojen aloittamisesta jo ensi kesänä liian riskialttiina. Lehden mukaan Viialainen pelkää, että EU:n tiukentuneet kilpailusäännökset johtaisivat lentokentälle myönnetyn julkisen tuen takaisinperintään.

Naukkarisen mielestä allekirjoituksia vailla ollut sopimus karahti juuri Viialaisen ulostuloon. Julkinen riitely on vaarantamassa lentojen aloittamisen myös ensi vuonna.

– On suuri huoli, että kohu aiheuttaa ongelmia, Naukkarinen sanoo viitaten kesään 2018.

Huoli johtuu siitä, että lentoyhtiöt kokoavat parhaillaan listoja tulevista yhteyskaupungeistaan. Naukkarisen mukaan Lappeenrannalla on vain muutama kuukausi aikaa päästä listoille.

– On aito riski, että tipumme listoilta kesän 2018 osalta, Naukkarinen toteaa.

Viialainen: "Surullista"

Maakuntajohtaja Matti Viialainen ei niele Naukkarisen kritiikkiä.

– Surullista kuultavaa. Olli hyvin tietää, mistä tässä on kysymys. Laillisuus- ja talousriski oli muodostumassa liian suureksi. Parempi, että pysytään kaidalla tiellä ja pidetään lompakosta huolta, Viialainen vastaa.

Hänen mielestään suunnitelma oli liian riskialtis ja olisi saattanut veronmaksajien rahat vaaraan.

– Täydellistä lipunmyyntiriskiä ei voi ottaa, vaan lentoyhtiöllä täytyy olla halukkuutta ottaa riskiä, Viialainen sanoo.

Viialainen ei usko, että maakunnan maine on kärsinyt.

– Me olemme huolellisia. Käytämme veronmaksajien meille uskomia varoja huolellisesti. Minusta nämä ovat imagotekijöitä, joista kannattaa pitää kiinni, Viialainen sanoo.

Edit 16.2. klo 15.50: Täsmennetty toisen kappaleen kieliasua.