Miksi diktaattorin velipuoli murhattiin? – Seitsemän avointa kysymystä

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin murhan ympärillä on paljon avoimia kysymyksiä. Osa jäänee mysteereiksi.

Pohjois-Korea
Kim Jong-nam kuvattuna Macaolla kesäkuussa 2010.
Kim Jong-nam kuvattuna Macaolla kesäkuussa 2010.AFP

1) Mikä oli murhan motiivi?

Kim Jong-namin tiedetään arvostelleen Pohjois-Korean järjestelmää ja velipuoltaan japanilaiselle toimittajalle. Mikään äänekäs kriitikko hän ei kuitenkaan ollut, eikä hänen tiedetä olleen kiinnostunut veljensä syrjäyttämisestä.

Värikästä elämää viettänyt Kim Jong-nam arvioitiin Pohjois-Korean johdolle pikemminkin kiusalliseksi kuin uhaksi.

Asiantuntijoiden mukaan Kiina piti häntä hyödyllisenä, jos Pohjois-Korean johtaja olisi pitänyt vaihtaa.

Etelä-Korea on pitänyt salamurhan motiivina Kim Jong-unin luuloja siitä, että velipuoli olisi vehkeillyt häntä vastaan.

Etelä-Korean tiedustelun mukaan Kim Jong-unin suhtautuminen olisi ollut vainoharhaista ja että salamurhaa olisi yritetty jo viiden vuoden ajan. Kim Jong-namin väitetään pyytäneen veljeltään määräyksen kumoamista.

Yhtenä mahdollisena motiivina pidetään myös tuoreita vahvistamattomia tietoja, joiden mukaan Kim Jong-nam olisi yrittänyt loikata Etelä-Koreaan vuonna 2012.

Kim Jong-namille läheinen setä, Jang Song-thaek teloitettiin Pohjois-Koreassa vuonna 2013.

2) Miksi murha tehtiin lentokentällä?

Murhan tekopaikaksi on rauhallisempiakin vaihtoehtoja kuin lentokenttä. Kuala Lumpurin kenttä on sitä paitsi vilkas risteysasema.

Kiinan viranomaisten tiedetään suojelleen Kim Jong-namia Macaossa, jossa hän enimmäkseen oleskeli.

On mahdollista, että murhaa ei kyetty toteuttamaan Kiinan maaperällä, vaan se oli tehtävä ulkomailla. Kimin myös tiedettiin vierailleen usein Malesiassa.

3) Keitä murhaajat ovat?

Malesian poliisi on pidättänyt murhaan liittyen kaksi naista ja yhden miehen. Toisella naisista oli Vietnamin ja toisella Indonesian passi. Mies on malesialainen, ilmeisesti toisen pidätetyn naisen poikaystävä. Poliisi on kertonut etsivänsä lisää epäiltyjä.

Etelä-Korea pitää varmana, että murhan tekivät kaksi Pohjois-Korean naisagenttia. Myös Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun edustajat epäilevät samaa. Malesian poliisi on puhunut vain ulkomaalaisista tekijöistä.

4) Murha-ase ja kuolinsyy?

Kim Jong-nam murhattiin myrkyttämällä. Myrkyn koostumus ei ole tiedossa.

Eräs malesialaisviranomainen kuvaili myrkkyä syanidia vahvemmaksi. Syanidin ohella mahdollisina myrkkyinä pidetään muun muassa arsenikkia ja risiiniä.

Täysin selvää ei ole, miten tappava annos myrkkyä saatiin uhriin. Todennäköisenä pidetään joko suihketta tai myrkyllä käsiteltyä pyyhettä.

5) Vaikutus Pohjois-Koreassa?

Pohjois-Korean propagandakoneisto ei ole reagoinut millään tavalla Kim Jong-namin kuolemaan.

Keskiviikkona maan Kuala Lumpurin suurlähetystön edustajien kerrottiin vastustaneen ruumiinavausta ja vaatineen ruumiin luovuttamista. Myöhemmin Malesia ilmoitti luovuttavansa ruumiin.

On pidetty mahdollisena, että Kiina raivostuu murhasta, koska Kim Jong-nam on ilmeisesti ollut tärkeä tietolähde.

6) Missä murhattu oli viime vuodet?

Kim Jong-nam eli viimeiset vuotensa liikkuvaa elämää pääasiassa Kaakkois-Aasiassa. Syynä matkustamiselle saattoi olla pelko salamurhasta.

Kim vietti paljon aikaa Kiinalle kuuluvassa Macaossa. Lisäksi hänet nähtiin viime vuosina muun muassa Indonesiassa, Malesiassa, Singaporessa ja Ranskassa.

Pohjois-Koreassa hän ei käynyt mahdollisesti enää kymmeneen vuoteen. Kim ei esiintynyt vuosikausiin julkisuudessa.

7) Mitä Kimin perheelle tapahtuu?  

Macaossa asuvat Kimin poika ja vaimo ovat salamurhan jälkeen erittäin tarkassa vartioinnissa.

Poika Kim Han-sol on arvostellut Pohjois-Korean diktatuuria. Maailmalla sai paljon huomiota hänen haastattelunsa Elisabeth Rehnin ohjelmassa vuonna 2012.

Kim Jong-namilla tiedetään olleen toinen vaimo ja lapsi Pekingissä.

Tämä tiedetään Kim Jong-namin persoonasta

Kim Jong-namia on kuvattu hyväntuuliseksi mieheksi, joka viihtyi usein kasinoilla ja nautti hyvästä ruoasta ja juomasta.

Hänet tunteneiden mukaan Kim ei vaikuttanut asemastaan huolimatta pelokkaalta vaan ennemminkin huolettomalta.

Kim pukeutui usein arkisesti farkkuihin ja sandaaleihin. Hänellä oli selässään näyttävä lohikäärmetatuointi. Toisinaan hän kävi kuntosalilla.

Kuoleman jälkeen paljastuneilla, hänelle kuuluneiksi väitetyillä salaisilla Facebook-sivuilla hän ilmoitti pitävänsä muun muassa Serge Gainsbourgin musiikista ja singaporelaisista baareista.

Kimin väitetään omistaneen aikaisemmin japanilaisen ravintolan Macaossa. Hänen törsäilevän rahankäytönsä kerrottiin viime vuosina vähentyneen. Kimin esimerkiksi kerrotaan jonottaneen taksia tavallisen kansan joukossa.

Perhe myös joutui muuttamaan Macaossa halvempaan asuntoon.