1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kyberturvallisuus (turvallisuus)

Raportti: Kybertiedustelun torjunta on kansallinen sokea piste

Suomi ei ole edelläkävijä kyberuhkiin varautumisessa, mutta yltää silti varsin hyvään joukkoon, arvioi tuore tutkimus.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen kyberturvallisuustilannetta ruotivan tutkimusraportin mukaan tarvitaan merkittäviä kehittämistoimia, jotta maamme voisi nousta alalla edelläkävijän asemaan.

Lohdullista kuitenkin on, että raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomi yltää kyberturvallisuudessa kansainväliseen kärkikymmenikköön. 

Suomen tilanne on kohtuullinen verrattuna keskeisiin edelläkävijöihin, kuten Israeliin ja Yhdysvaltoihin. 

Myös Norja, Ruotsi ja Alankomaat ovat Suomelle hyviä verrokkimaita. Lisäksi Australia, Kanada ja Iso-Britannia ovat maita, joiden kanssa yhteistyötä kannattaa tehdä, työryhmä listaa.

Pyrkimykset tunnistettava – ymmärrettävästi

Työryhmä silti muistuttaa muun muassa kybervakoilun laajentumisesta ja  kehittymisestä.  Se katsoo myös, että tällä hetkellä kybertiedustelun torjunta on kansallinen sokea piste. 

Työryhmä kantaa myös huolta siitä,  ettei "kyberturvallisuus"-sanalle ole syntynyt suomen kielessä yhtenäistä määritelmää.

Tämän takia ”digitaalisen turvallisuuden” ja ”digitaalisen toimintaympäristön” kaltaisten käsitteiden käyttö on ymmärrettävyyden kannalta suotavaa, raportissa todetaan.

Rakennettava sisään yhteiskuntaan

Raportissa asetetaan tavoitteeksi se, että vuonna 2020 kyberturvallisuus olisi yhteiskunnan sisäänrakennettu ominaisuus, jolloin kaikki voivat käyttää turvallisesti kaikkia digitaalisia ratkaisuja.

Tutkimushankkeen oli määrä selvittää,  kuinka vuoden 2013 kyberturvallisuusstrategiassa (siirryt toiseen palveluun) asetettu tavoite ”Suomi on maailmanlaajuinen edelläkävijä kyberuhkiin varautumisessa ja niiden aiheuttamien häiriötilanteiden hallinnassa” on saavutettu.

Työ oli osa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelmaa, ja sen ovat tehneet Jyväskylän yliopiston ja Aalto yliopiston tutkijat: professorit Martti Lehto ja Jarno Limnéll sekä tutkijat Eeva Innola, Jouni Pöyhönen, Tarja Rusi ja Mirva Salminen.

Torstaina myös sotilasliitto Nato ja Suomi sopivat kyberpuolustuksen yhteistyön (siirryt toiseen palveluun) syventämisestä.