1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eurofighter Typhoon

Itävalta epäilee Airbusia vilpistä Eurofighter-kaupassa – sama hävittäjä tarjolla Suomeenkin

Itävalta epäilee, että eurooppalaisen hävittäjän Eurofighterin hintaa vedätettiin ylöspäin ja päättäjiä lahjottiin.

Kaksi Itävallan ilmavoimien Eurofighter Typhoon -hävittäjää Innsbruckin yllä vuonna 2008. Kuva: EPA/BMLV/ZINNER/HO

Itävallan puolustusministeriö nostaa oikeusjutun monikansallista Airbus-konsernia vastaan epäillyn korruption ja vilpin vuoksi. Juttu liittyy vuonna 2003 tehtyihin kauppoihin, joilla Itävalta osti 15 Eurofighter-hävittäjää.

Hankinta oli Itävallan suurin asekauppa. Itävallan piti alun perin ostaa 18 konetta noin kahden miljardin euron yhteishinnalla. Lopulta hävittäjiä ostettiin vain 15, ja hinta pieneni 250 miljoonalla eurolla.

Itävallan tietotoimiston APA:n mukaan tutkinnassa on selvinnyt, että konevalmistaja nosti perusteettomasti hävittäjien hintaa ja valehteli koneiden toimittamiseen ja varustukseen liittyvistä seikoista.

Vahingonkorvauksia vaaditaan

Itävalta vaatii nyt koneiden toimittajalta vähintään 183,4 miljoonaa euroa vahingonkorvauksia. Kaiken kaikkiaan Itävalta laskee kärsineensä 1,1 miljardin euron tappiot Eurofighterin ostamisesta ja käyttämisestä.

Oikeuteen haastetaan sekä Airbus Defence & Space -yhtiö että Eurofighter Jagdflugzeug GmbH. Asiaa tutkitaan myös Saksan puolella Münchenissa.

Itävallan puolustusministeriön tutkijaryhmä epäilee, että konevalmistaja maksoi välittäjien kautta lahjuksia virkamiehille ja poliitikoille saadakseen kaupan. Lahjukset olisi tutkijoiden mukaan pantu koneiden hintaan. Lahjusasiassa ei ole vielä nostettu syytteitä.

"Ruotsi olisi voittanut"

Tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että rehellisessä kaupassa Itävallan hävittäjähankinta olisi mennyt ruotsalaisille. Saab tarjosi Itävallalle Gripen-hävittäjää. Se olisi tutkijoiden mukaan ollut halvempi.

– Itävalta ei olisi ikinä ostanut Eurofighteriä ilman Airbusin ja Eurofighterin huiputusta, sanoi puolustusministeri Hans Peter Doskozil.

Eurofighter Typhoon on monikansallinen hävittäjäkone, jota valmistavan ryhmän suurin osakas on saksalais-espanjalainen Airbus Defence & Space. Muut ovat brittiläinen BAE Systems ja italialainen Leonardo eli entinen Alenia Aermacchi.

Typhoon on yksi ehdokas Suomen ilmavoimien seuraavaksi hävittäjätyypiksi – kuten myös Gripen. Typhoon on käytössä Itävallan lisäksi Saksassa, Espanjassa, Italiassa, Britanniassa ja Saudi-Arabiassa.

Juttua täydennetty kauttaaltaan 16.2. klo 13.16.