Rapala siirtää viehevalmistusta Vääksystä ulkomaille – kymmenet työpaikat vaarassa

Asikkalasta maailmanmaineeseen ponnistaneella Rapalan uistintehtaalla alkavat yt-neuvottelut. Konserni etsii säästöjä myös puukkojen valmistuksesta.

kalastus
Valmisteilla olevia uistimia.
Mika Moksu / Yle

Rapala aikoo keskittää uistinten valmistusta Asikkalasta Venäjälle ja Viroon.

Maailman johtaviin uistinvalmistajiin lukeutuva Rapala VMC aloittaa yt-neuvottelut Vääksyn uistintehtaan tuotannon osittaisesta siirtämisestä Sortavalan ja Pärnun tehtaille.

Yhtiön mukaan vähennystarve Vääksyn tehtaalla on 41-45 työntekijää. Lisäksi Vääksyssä ja yhtiön pääkonttorissa Helsingissä työt uhkaavat vähentyä 4-8 toimihenkilöltä.

Asikkalassa on tällä hetkellä 80 tuotannon työntekijää sekä runsaat 40 toimihenkilöä. Rapalan uistimia maalataan jo nyt Vääksyn lisäksi myös Sortavalassa ja Pärnussa. Keskittämisellä konserni pyrkii parantamaan kannattavuuttaan.

– Uistinten valmistus on ollut jo pitkään hajautettuna eri vaiheisiin ja kolmeen paikkaan. Nyt tehdään tuotantosiirtoja näiden välillä. Siten saamme yksinkertaistettuja tuotantoprosessia, kun osien kuljettaminen eri toimipisteiden väliltä jää pois, selittää Rapala-konsernin toimitusjohtaja Jussi Ristimäki.

Uistinten pintakäsittely siirtyy kokonaan pois Vääksystä. Tuotekehitystä puolestaan keskitetään Asikkalan tehtaalle. Vääksyyn jää yhtiön hallinto sekä tuotannon alkuvaihe eli uistenten osien valmistus.

Yt:t koskevat myös Rovaniemen puukkotehdasta

Rapala VMC käynnistää yt-neuvottelut myös Marttiini Oy:n puukkotehtaalla Rovaniemellä. Suunnitelmissa on noin 10 työntekijän vähentäminen Rovaniemen puukkotehtaalta.

Yhtiön ilmoittamat yt-neuvottelut koskevat noin 150 henkilöä koko maassa. Säästöjä Rapala hakee myös siitä, että se ei jatka määräaikaisia työsuhteita.

Yt-neuvotteluja perustellaan alle odotusten jääneellä myynnillä ja kannattavuudella.

Toimilla Rapala tavoittelee 1,5 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä.