"On oletettavaa, että intiimejä kontakteja syntyy" – Lahden MM-kisojen urheilijoille jaetaan 1900 kondomia

RFSU ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä haluavat välittää kisakansallekin viestiä hyvän seksuaaliterveyden tärkeydestä.

Kuva: Helena von Alfthan / Yle

Lahden MM-kisojen urheilijoille jaetaan ilmaisia kondomeja. Etelä-Suomen Sanomat kertoi viime viikolla, että MM-kisaorganisaatio ei ole varautunut tarjoamaan kondomeja (siirryt toiseen palveluun).

Uutinen herätti sekä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän että seksuaaliterveyttä edistävän järjestön, RFSU:n. Kisaorganisaatio saattoi tahot yhteistyöhön hyvän asian edistämiseksi.

RFSU paitsi valistaa myös myy ja markkinoi kondomeja Suomessa.

– Löysimme varastosta 1 900 yksittäispakattua kondomia, jotka voidaan jakaa MM-kisajoukkueille, kertoo RFSU:n tuotepäällikkö Mari Pallonen.

Joukkueen jäseniä majoittuu Vierumäen kisakylään noin 1 500, joten kisakumeja riittää vähintään yksi jokaiselle.

Viimeksi kondomien jakaminen urheilukisoissa nousi esiin Rion vuoden 2016 kesäolympialaisissa. Siellä urheilijoille oli määrä jakaa 450 000 kondomia.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän seksuaaliterapeutti Rea Marjamäki toteaa tiedotteessa, että kondomien käyttö on aihe, jota on hyvä nostaa esiin niin urheilukisojen yhteydessä kuin arjessakin.

– Mielestämme on hyvä muistuttaa seksuaaliterveydestä huolehtimisesta Lahden kisojen yhteydessä. Kyseessä on kuitenkin suuri joukko ihmisiä ja on oletettavaa, että intiimejä kontakteja syntyy, Marjamäki sanoo.