1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siirtohinnoittelu

Energiavirasto julkaisi laskelmansa: Suur-Savon Sähkö peri ”liian vähän” siirtomaksuja

Energiavirasto valvoo monopoliasemassa olevia sähköverkkoyhtiöitä laskentamallilla jossa kuluttajilta perittävään enimmäishintaan vaikuttaa sallittu pääoman tuottoprosentti ja verkon kunto.

Siirtohinnoittelu
Sähkölinjoja vasten taivasta.
Matti Myller / Yle

Energiavirasto valvoo monopoliasemassa olevia verkkoyhtiöiden hinnoittelua laskennallisella mallilla, jossa verkolle määritellään korkein sallittu pääoman tuottoprosentti. Prosentti on vaihdellut 2010-luvulla viiden ja seitsemän prosentin välillä.

Jos edellisellä valvontajaksolla on peritty liikaa, ne joudutaan hyvittämään seuraavalla nelivuotiskaudella asiakkaidelle. Hinta voidaan taas nostaa, jos aiemmin on peritty alle enimmäistason.

Eteläsavolaisen Suur-Savon Sähkön verkkoyhtiötä Järvi-Suomen Energiaa koskeva laskelma vuosilta 2008-2015 osoitti 4,8 miljoonan euron alijäämää.

– Sen verran enemmän olisimme voineet periä siirtomaksuja asiakkailta, toimitusjohtaja Arto Pajunen kertoo.

Siirtoverkon hinnoittelua seurataan neljän vuoden jaksoissa. Vuosina 2008-20111 JSE peri 7.2 miljoonaa alle maksimin, seuraavalla kaudella 2,4 miljoonaa yli rajan.

Arto Pajusen mukaan Energiaviraston torstainen päätös oli varsin odotettu. Verkon arvoon ja häiriöherkkyyteen perustuva laskentamalli on yhtiöiden tiedossa. Hinnoittelua rukataan valvontajaksojen aikanakin.

– Me nostimme kuukausittaista perusmaksua vuoden alusta. Ehkä pieni korotusvara jää vielä, mutta hinnat pysynevät nyt nykytasolla, Arto Pajunen arvioi.

Siirtohintaan kohdistuu lähivuosina kovaa korotuspainetta sähköverkon maakaapeloinnin takia.

Mikkeliläisen ESEn verkkoyhtiö siirtohinnoittelu on osunut aika tarkasti kohdalleen. Vuosina 2012-2015 ESE peri liikaa 1,9 miljoonaa euroa, mutta edellisjaksolla lähes 1,2 miljoona euroa alle maksimin.

Lue seuraavaksi