1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

70 000 euron hintalappu tavallinen – intialainen parlamentaarikko vaatii kattoa häiden kustannuksille

Liian prameat häät vievät intialaisperheitä jopa konkurssiin.

Kuva: Sajneev Gupta / EPA

Norsut, ulkomaiset tanssiryhmät ja jättimäiset ilotulitukset kuuluvat pian intialaisen hääperinteen historian, jos uusi lakiehdotus menee läpi.

Oppositiopoliitikko Ranjeet Ranjanin lakiehdotus asettaisi katon intialaisten hääbudjetille. Jos katto ylittyy, häistä pitäisi maksaa ylimääräinen vero.

Jopa tuhansia vieraita

Kalliit häät ovat tavallisia erityisesti intialaisen, kaupunkilaisen keskiluokan joukossa. 75 000 euron hintalappu ei ole poikkeus häissä, joihin saatetaan kutsua tuhansia vieraita ja joita juhlitaan päiväkausia.

Prameiden juhlien yleistyminen asettaa myös köyhemmille perheille paineita käyttää häihin enemmän kuin oikeasti olisi varaa.

Hääjärjestelyt saattavat jopa ajaa perheen konkurssiin.

– Olen nähnyt ihmisten käyttävän kaksi miljoonaa rupiaa eli 30 000 euroa hääillalliseen. He pitävät meteliä siitä, että tarjoavat 15 lajia makeisia, jotka on tuotu neljästä eri osavaltiosta, Ranjeet Ranjan sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Häävero ohjattaisiin köyhimpien auttamiseen

Ranjanin lakiesitys asettaisi hääkustannuksille 500 000 rupian eli noin 7 700 euron enimmäismäärän.

Sen ylittävien häiden kokonaiskustannuksista pitäisi maksaa kymmenen prosentin ylimääräinen vero, joka ohjattaisiin Intian köyhimmille.

Ehdotuksesta keskustellaan Intian parlamentissa maaliskuussa, mutta yhden parlamentin jäsenen tekemällä ehdotuksella on käytännössä hyvin pienet mahdollisuudet mennä läpi.

Marraskuussa vietettiin 70 miljoonan euron häitä

Häät ja niiden kulut ovat viiime aikoina puhuttaneet Intiassa.

Viime marraskuussa intialainen kaivospohatta järjesti tyttärelleen 70 miljoonan euron häät. Vieraille lähetettiin kutsut, joiden digitaalisella näytöllä näkyi videokuvaa pariskunnasta.

Palatsissa pidettyyn hääjuhlaan lennätettiin esiintymään muun muassa brasiliailainen sambaryhmä.

Häät herättivät paheksuntaa, sillä samaan aikaan Intian pankeilla oli kova pula käteisestä ja ihmisten oli vaikea selviytyä arkimenoistaan.