1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkeologia

Harvinaisen viikinkihaudan miekkamies saattoikin olla nainen

Osa haudan esineistä kuuluu arkeologien perinteisten tulkintojen mukaan miehelle, osa naiselle.

Haudasta löytyivät muun muassa nämä pronssiesineet: kirves, kilven kupura, vasara ja pihdit sekä korun kiinnitysneula. Kuva: Pieta Greaves/AOC Archaeology

Skotlannista löytynyt poikkeuksellinen viikinkihauta on paljastanut lisää salaisuuksiaan. Tuhat vuotta sitten haudattu vainaja oli uusien tutkimusten perusteella syntyisin Skandinaviasta.

Ardnamurchanin niemimaalta Länsi-Skotlannista viisi vuotta sitten löytynyt hauta on Britannian pääsaaren ainoa säilynyt venehautaus. Veneen puuosat on aika syönyt, mutta 213 metalliniittiä kertovat, että vainaja oli saateltu tuonpuoleiseen juuri veneessä.

Vainajasta itsestään on jäljellä vain kaksi hammasta. Niiden isotoppitutkimuksilla päästiin hänen synnyinseutunsa jäljille. Hänen on päätelty varttuneen norjalaisessa rannikkokylässä.

Miehen miekka, naisen sirppi?

Alkujaan vainaja oletettiin esineiden perusteella mieheksi, mutta nyt tutkijat eivät ole enää varmoja. Hampaista asia ei ole ratkaistavissa.

Viisimetrisestä haudasta löytyi koristeellinen miekka, keihäänkärki, kilven kupura ja pronssisen juomasarven kärjeltä vaikuttava esineenkappale. Perinteinen tulkinta on, että sellaiset esineet kuuluivat miehille.

Viimeiselle matkalle oli kuitenkin pantu mukaan myös naisellisina pidettyjä keittämiseen ja muuhun arkipäivän elämänmenoon liittyviä tavaroita.

Viikinkitarinoissa puhutaan myös naistaistelijoista.

– Viikinkiaikaisista miesten haudoista on löydetty enemmän miekkoja kuin naisten haudoista. Tilastollisesti voi siis arvella, että tämäkin vainaja on mies. Mutta paistinpannun tai sirpin viesti ei ehkä olekaan sama, sanoo Leicesterin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) arkeologi Oliver Harris.

Hän myöntää, että arkeologit ovat perinteisesti olleet turhan rivakoita määritellessään vainajien sukupuolen hautojen esineiden perusteella. Viikinkitarinoissa puhutaan myös naistaistelijoista, hän muistuttaa. Tutkijat tosin kiistelevät siitä, ovatko tarinat vain tarinoita.

Viikinkinaiset ovat olleet arkeologeilla melkeinpä näkymättömiä juuri siksi, että naisten hautaesineet on virheellisesti määritelty miesten omaisuudeksi, sanoi brittiarkeologi Judith Weingarten Ylen haastattelussa kolme vuotta sitten.

.

Tuhat vuotta sitten eläneestä viikingistä on jäljellä vain kaksi hammasta. Kuva: Ardnamurchan Transitions Project

Ardnamurchanin esineet kertovat vainajan itsensä lisäksi myös yhteyksistä Skotlannin, Irlannin ja Skandinavian välillä. Joukossa on muun muassa jauhinkivi Norjasta ja korun kiinnitysneula Irlannista. 

Haudan paikalla vaikuttaa olevan rituaalista merkitystä, koska lähellä sijaitsee vielä paljon vanhempi hautakumpu. Kuuden vuosituhannen takaisen kummun kiviä on tutkijoiden mukaan saatettu käyttää viikinkihaudassa, jolla kenties haluttiin paikallistaa alueen ensimmäinen viikinkiyhteisö. 

Näköetäisyydellä on aikalaisen hauta

Skotlantilaiselta Lewisin saarelta aiemmin löydetyn naisvainajan isotoopit ovat samaa epätavallista tyyppiä kuin Ardnamurchanin vainajalla. He myös elivät samaan aikaan.

Harris pohtii, olivatko he jopa kotoisin samasta kylästä. Kuolleinakaan he eivät päätyneet kauaksi toisistaan: selkeänä päivänä toisen hautapaikalta näkyy toiselle.

– En usko, että joku vain sattui kuolemaan, kun viikingit purjehtivat tällä rannikolla, ja he soutivat rantaan hautaamaan hänet, Harris sanoo Herald Scotland (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Ardnamurchanin arkelogiaprojektilla (siirryt toiseen palveluun) on oma verkkosivunsa. Itse tutkimus on julkaistu Antiquity (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä.